Klantcase Gemeente Haren

Big Data en Open Data zijn het nieuwe goud voor de publieke sector. Data bieden bijvoorbeeld de mogelijkheid om de dienstverlening van gemeentes te verbeteren. Zo ook bij de gemeente Haren. Met het besef dat de gemeente veel waardevolle gegevens in haar bezit heeft, wil zij een pilot starten waarmee ze de dienstverlening verbetert. Zij gaat hiervoor een tool ontwikkelen waarin onderwerpen van een telefoongesprek na afloop worden vastgelegd. Om de privacy te waarborgen zijn deze onderwerpen niet herleidbaar naar persoonsgegevens. Echter, de vraag is niet alleen hoe je deze telefoondata verzamelt, maar ook hoe je deze data koppelt en analyseert.

Voor het koppelen en analyseren van onder andere deze telefoongegevens zijn data analyses nodig. Daarom volgde Gert Bos, informatiespecialist bij de gemeente Haren, de cursus Data Analyse. De docent die de cursus gaf, heeft middels zijn kennis en kunde verschillende handvatten en inzichten gegeven voor het analyseren van data.

"De docent was goed op de hoogte van de stof en had veel praktijkervaring"
--Bos, gemeente Haren

Na de cursus heeft Gert het examen Big Data Foundation met goed gevolg afgerond en mocht hij het officiƫle Big Data Foundation certificaat (ISO-norm 9001 & 17024) in ontvangst nemen.

Het resultaat van de cursus is dat Gert op dit moment data analyses kan uitvoeren en de vele gegevens met elkaar kan koppelen. Zo kan hij analyses verrichten waarmee waardevolle inzichten uit ongestructureerde telefoondata verkregen worden om bijvoorbeeld veelgestelde vragen te signaleren. Deze informatie kan de gemeente Haren dan vervolgens gebruiken om haar dienstverlening te optimaliseren en data driven beslissingen te nemen.