4 geheimen van de beste netwerker ter wereld

Door: Young Startup

Op bijna elk event is er wel een netwerk moment. Daar draait het immers om: mensen ontmoeten. Wat zijn de geheimen van één van de beste netwerkers ter wereld? Je leest ze hier.

Fortune Magazine riep Adam Rifkin, vanwege de miljoenen mensen in zijn netwerk, in 2011 uit tot de beste netwerker in Silicon Valley. Wat kunnen we van hem leren?

Hoe effectief netwerken zonder over te komen als een irritante verkoper?

"Het is beter om te geven dan te krijgen. Zoek naar dingen die je kan doen voor anderen, zoals het delen van kennis of hen voorstellen aan interessante mensen. Geef nooit met het oog om terug te krijgen, maar toon echte interesse in wat je gemeenschappelijk hebt. Netwerken is bovendien een fantastische opportuniteit om te leren van anderen. Stel dus zo veel mogelijk vragen."

Wat doen de meeste mensen fout?

"De meeste mensen proberen snel een relatie te bouwen. Maar vertrouwen opbouwen is een langzaam proces, waarvoor geen trucjes bestaan. Vergeet ook nooit je contacten op te volgen. Bedenk dat elke interactie een klein beetje je relatieverbetert, zelfs als je niet altijd een antwoord op je vragen krijgt."

Hoe bouw je een groot netwerk zonder contact te verliezen met iedereen?

"Stel prioriteiten en zoek speciale opportuniteiten om connecties te maken met mensen die belangrijk voor je zijn. Je kan ze altijd contacteren wanneer je interessante informatie voor hen hebt of wanneer je ze aan iemand anders kan voorstellen die voor hen van nut kan zijn. Beide opportuniteiten tonen aan dat je om hen geeft."

Tips voor mensen die introvert of verlegen zijn:

Netwerken is een vaardigheid die iedereen kan leren en enkel oefening vereist:

  1. Maak er een gewoonte van om elke dag aan je netwerk te bouwen, maar probeer niet te veel tegelijkertijd te doen.

  2. Vraag je af en toe af welke twee mensen elkaar zouden moeten kennen en breng ze met elkaar in contact. Vraag hen achteraf of die introductie vruchten heeft afgeworpen zodat je beter wordt het maken van connecties.

  3. Stel je voor dat je vandaag je job verliest. Welke 5-10 mensen zou je om advies vragen? Dat zijn de relaties waar je nu aan moet werken.

  4. Kijk naar de 5-10 mensen met wie je de voorbije drie maanden de meeste tijd hebt doorgebracht. Ben je tevreden over de manier waarop zij invloed hebben op jouw activiteiten? Indien ja, vind anderen in dezelfde groep en investeer in die relaties. Indien nee, verander je gewoontes en/of je doelgroep.

Bron: Young Startup

Terug