Blockchain en bitcoin: word jij ook miljonair?

Auteur:

Blockchain: het lijkt wel een toverwoord wat direct wordt geassocieerd met nieuwe valuta zoals bitcoin. Daarnaast is blockchain verwant met disruptieve verdienmodellen en de toekomst. Klinkt allemaal bijzonder, maar wat is het nu eigenlijk?

Blockchain is eigenlijk een soort database. Maar dan wel een nieuw type database. Waar normaal gesproken alle data ergens centraal staan op een server of ergens in een netwerk, staan de data nu op meerdere plekken. We zeggen dan dat het wordt gedistribueerd. Hoe gaat dat dan in zijn werk? Stel dat ik betaal met een bitcoin, een van de valuta die werkt met blockchain. Normaal gesproken loopt de transactie via een bank. Deze bank wisselt de betalingsgegevens weer uit met een centrale organisatie (in Nederland: Equens) en zo wordt de betaling doorgestuurd naar een andere bank. Die registreert die betaling weer. Een blockchain valuta werkt anders.

Bij Bitcoin bestaat geen centrale bank. Niet eens een centrale database. Het blockchain-principe gaat ervanuit dat een transactie (een chain) over vele databases wordt gedistribueerd. Omdat de transactie dus op heel veel plaatsen staat, is het moeilijk om een transactie te vervalsen of fraude te plegen. Er staat namelijk altijd wel ergens een juiste versie met transactiegegevens. Uiteraard bevat blockchain verschillende mogelijkheden om fraude tegen te gaan.

Bitcoin miljonairs

Zogenoemde cryptovaluta zoals bitcoin zijn er in soorten en maten. Bitcoin is alleen verreweg de meest bekende. Die bekendheid dankt de munt natuurlijk vooral aan de enorme waardestijgingen. Zelf heb ik ook wel eens serieus overwogen om bitcoins te kopen. Toen ik daarover dacht was de valuta al lang over zijn eerste punt heen: de koers stond al rond de tweeduizend euro. Op het moment van schrijven staat de munt echter al op zesduizend euro. Had je ooit -een paar jaar geleden- een paar duizend bitcoins gekocht voor nul-komma-niks, dan was je nu veel keer miljonair geweest. Maar ja, wie wist dat toen?

Disruptieve modellen

Van blockchain wordt veel verwacht, heel veel. Blockchain kan bijvoorbeeld gebruikt worden om contracten te sluiten. Wellicht in beginsel kleintjes. Nu ga je naar de notaris om bepaalde typen contracten te sluiten omdat ze anders niet legaal zijn. Een simpele aandelentransactie bijvoorbeeld zou ook via blockchain kunnen. Ander goed voorbeeld is een contract waarbij de dienst is voldaan en naar aanleiding daarvan direct de betaling aan de andere partij wordt gedaan.

Meer weten over blockchain en de impact op de toekomst? Volg onze training Blockchain!

Terug