5 tips voor startende ondernemers

Door: Young Startup

Tip 1: Wees bereikbaar

Onderzoek heeft uitgewezen dat 55% van de eenmanszaken niet bereikbaar is voor klanten. Dat is natuurlijk een drama. Het eerste waar jij je aandacht op moet richten is al jouw vormen van bereikbaarheid. Schakel je telefoon altijd door, zorg voor een goede voicemail, bel snel terug, meld tot wanneer je op vakantie bent etc. Dit is echt heel erg belangrijk want potentiƫle klanten bellen maar een keer en bellen bij geen gehoor gelijk de volgende. Ook belangrijk: hoe neem je de telefoon op? Zorg dat je bedrijfsnaam er in ieder geval in voorkomt.

Tip 2: Manage je gevoel van onrust

Het gevoel van onrust is heel normaal. Je hebt gekozen voor vrijheid maar ervan genieten lukt vaak niet omdat er altijd wat te doen is, ook als er niets te doen is. Deze gevoelens moet je leren structureren en managen voor jezelf. Vooral in het begin moet je vaak wachten tot iets af is en heb je het gevoel dat het niet snel genoeg gaat. Het werkt het beste om afleiding te vinden in dingen die ook nuttig zijn voor je toekomstplannen. Ga eens naar een netwerk borrel of ga naar de bibliotheek en inspireer jezelf door over andere onderneemgoeroes te lezen.

Tip 3: Zoek gelijkgestemden op

Lastig als startende ondernemer is dat je partner/vrienden/familie wel snappen dat je bezig bent met de opbouw van een bedrijf maar inhoudelijk niet kunnen meepraten. Houden zo! Je bent al 24/7 bezig met je zaak, val ze er niet te veel mee lastig. Tegenwoordig zijn er zoveel websites, LinkedIn groepen en face-to-face netwerk gelegenheden waar je andere ondernemers kunt vinden. En ondanks dat je zelf altijd alles het beste weet kan het geen kwaad om een kringetje ondernemers om je heen te hebben om elkaar te inspireren. Een tip is om in het begin een kantoor te huren waar je zelf werkplekken in kunt verhuren. Goedkoop en handig.

Tip 4: Kritiek en hulp zijn essentieel

Het paradox van ondernemen is dat aan de ene kant je naar helemaal niemand moet luisteren en vooral je eigen gang moet gaan en dat aan de ander kant kritiek essentieel is om beter te worden en je dienst/product te perfectioneren. Vrouwelijke ondernemers blijken uit onderzoek makkelijker om hulp te vragen dan mannen. Dit is zelfs een van de reden waarom bedrijven van vrouwen veel minder vaak failliet gaan dan bedrijven van mannen. Zorg dus voor een gezond klankboord en luister ook echt! Als je in je hoofd alleen maar bezig bent met tegenargumenten waarom het allemaal wel geweldig is, moet er een belletje gaan rinkelen.

Tip 5: Controle op je geldstromen

Veel ondernemers zeggen dat het hun niet te doen is om het geld, maar om het avontuur. Prima, maar geld is wel waar alles om draait in een onderneming. Alles is verbonden aan geld en uitgaven kunnen snel uit de hand lopen. Hou altijd zelf een balans bij, leer met geld omgaan, geldstromen inzien, verbeteren. Laat je accountant alles uitleggen net zo lang tot jij alles begrijpt. Zorg dat er altijd een best case en worst case scenario is bij grote uitgaven. Bedrijven gaan niet failliet door enthousiasme, bedrijven gaan failliet door verkeerd financieel beleid.

Blog aangeboden door: Young Startup

Terug