Cursus webdesign - responsive webdesign

Wat is webdesign?

Webdesign omvat alles wat nodig is om een goed functionerend website te maken. Als professioneel webdesigner heb je veel kennis nodig van verschillende onderwerpen. Denk aan HTML en CSS, maar ook aan grafische elementen zoals afbeeldingen en een logo. Om foto’s te bewerken kan je gebruik maken van Adobe Photoshop. Daarnaast moet er goed nagedacht worden over welke elementen er op welke plek op de website horen te staan. Wanneer je een website maakt met Adobe Dreamweaver kan je meteen bekijken hoe de website er uiteindelijk uit komt te zien. Een website moet compleet en professioneel zijn, maar wel simpel in gebruik.

Responsive design

Een van de belangrijkste technieken van webdesign is de responsive webdesign. Responsive design wil zeggen dat de website zich schaalt en aanpast aan een bepaald mobiel apparaat. Een smartphone werkt op een andere resolutie dan een desktop computer. De verschillende merken smartphones hebben ook weer verschillende groottes in schermen. Bovendien moet je ook rekening houden met tablets. En tegenwoordig worden er steeds meer aankopen via mobiele apparaten gedaan. Er wordt dus net zo verwacht dat webshops schaalbaar zijn, zodat de producten beter zichtbaar zijn. Wanneer bezoekers niet snel en overzichtelijk iets kunnen vinden, haken zij snel af. Het hebben van een mobiele website is dus een must! Elke webdesigner zou een mobile web design moeten kunnen toepassen.

Webdesign tutorial


Professioneel webdesign

Wil je opgeleid worden tot een webdesign professional? Dan moet je dus allerlei technieken kunnen toepassen, zoals het responsive web design. Het handigst is om een cursus webdesign te volgen, zodat je alle aspecten van webdesign op de juiste manier leert. In deze webdesign tutorial legt Arjan Burger uit hoe de informatie op jouw website getoond wordt op verschillende apparaten. Momenteel worden websites niet alleen op pc’s bekeken, maar ook op tablets en smartphones. Om er zeker van te zijn dat de website er goed uit komt te zien, wordt een responsive website gemaakt. Zo wordt een website geschikt gemaakt voor verschillende apparaten en resoluties. Als webdesign professional moet je hier zeker kennis van hebben.

Wanneer je in de browser op F12 drukt, zie je de HTML code en CSS code van een website, in dit geval www.eduvision.nl. Je ziet daar ook een icon voor een mobiel apparaat. Wanneer je daar op klikt, zie je de smartphone versie van jouw website. Je ziet meteen dat er veel informatie is ‘verdwenen’ en het menu is inklapbaar geworden. Daarnaast is er een knop toegevoegd voor het hoofdmenu. Het is ook mogelijk om diverse andere apparaten te selecteren, zodat je ziet hoe jouw website er bijvoorbeeld op een Apple iPad of een andere tablet uit komt te zien. De totale vormgeving is dan opeens veranderd. Het is van belang om goed na te denken over welke elementen van een webpagina getoond worden en waar deze komen te staan op dat desbetreffend apparaat.

Webdesigner

Als webdesign professional moet je dus aan veel dingen denken. Wanneer je aan de slag gaat met webdesign, is het handig om jouw website meteen responsive te maken. Vaak wordt er in de smartphone versie alleen maar de belangrijkste onderdelen getoond. De rest wordt simpelweg weggelaten, omdat bezoekers snel de gewenste informatie willen vinden.
Zo kan je als webdesigner met CSS media queries er voor zorgen dat er bepaalde elementen wel of niet getoond zullen worden. Het draait dus voornamelijk over de opzet van een pagina. Dus wat is de meest gebruiksvriendelijke vorm van een pagina op een bepaald apparaat? Wat voor informatie toon je wel? Wat voor informatie toon je niet? Hoe zorg je er voor dat jouw bezoeker optimaal gebruik maakt van jouw service? Om deze vragen te kunnen beantwoorden zal je gebruik moeten maken van responsive webdesign.

Cursus webdesign

Wil jij je meer verdiepen in alle onderwerpen van webdesign? Bekijk ons uitgebreide cursusaanbod voor een cursus webdesign en schrijf je in voor een training Webdesign Professional! Je wordt opgeleid tot een professioneel webdesigner. Wanneer je zou starten met een cursus webdesign, zal je leren schrijven met HTML en CSS. Dit doe je in combinatie met het Content Management Systeem (CMS) WordPress. Daarnaast is het verstandig om te kijken naar een optimale SEO en SEA invulling. Ook leer je om responsive webdesign toe te passen op jouw website, zodat de website schaalbaar wordt.

Terug