De eerste stappen in WordPress

Wat is WordPress?

WordPress is een weblog-software en wordt steeds meer populair. Onlangs werden er in één maand meer dan 61,8 miljoen posts gepubliceerd via WordPress! WordPress is een Content Management Systeem (CMS) waarmee je een website kunt maken en onderhouden. Tegenwoordig is WordPress meer dan alleen voor bloggen. Je kunt een complete website maken of een WordPress webshop bouwen. De blogs worden (achter de schermen) geschreven met de programmeertaal PHP en worden opgeslagen in een MySQL-database. Dat klinkt misschien allemaal erg ingewikkeld, maar Arjan Burger helpt jou verder. Om WordPress te gebruiken hoef je zelf geen kennis te hebben van HTML of PHP.

WordPress tutorial


WordPress installeren

Bekijk de WordPress tutorial waarin Arjan uitleg geeft over de eerste installatie van WordPress. Ten eerste start je met het downloaden van WordPress. Dit bestand pak je uit en upload je naar de host. Je voegt het op die manier toe aan de MySQL-database, waarna je daar een databasenaam en –gebruiker aanmaakt. Aansluitend vul je de databasegegevens in bij WordPress om zo te beginnen met het installeren van WordPress. Hier maak je een WordPress gebruikersnaam en wachtwoord aan en wordt de software geïnstalleerd. Na het inloggen, kan je meteen aan de slag met WordPress!

WordPress website maken met pagina en bericht

Vervolgens legt Arjan uit hoe je een eerste pagina en een eerste bericht kunt plaatsen op jouw website. Via berichten kan je een nieuw bericht toevoegen. Je vult een titel in en schrijft de inhoud van de post. Hier kan je meteen zien wat de (perma)link wordt. Wanneer je klikt op ‘permalinks aanpassen’, ga je automatisch naar de instellingen van deze links. Welke optie je moet kiezen hangt van de website en jouw smaak af. Om het makkelijkst gevonden te worden, kan je kiezen voor de optie ‘berichtnaam’. Via pagina’s kan je een nieuwe pagina aanmaken, dit werkt hetzelfde als bij berichten. Om jouw berichten en pagina’s te controleren, kies je de optie ‘opslaan als concept’ en kan je een voorbeeld bekijken. Wanneer je zeker bent van je keuzes voor pagina’s en berichten, kan je deze direct publiceren. Dit zijn de eerste stappen voor het opzetten van een WordPress website.

Cursus WordPress

Wil je meer leren over het gebruik van WordPress, templates en themes? Bekijk ons uitgebreide cursusaanbod en schrijf je in voor een cursus WordPress!

Terug