WordPress plugins
Wat is WordPress?
WordPress is weblog-software waarmee je een website kunt maken en onderhouden. De blogs worden achter de schermen geschreven met de programmeertaal PHP en worden opgeslagen in een MySQL-database. Tegenwoordig is WordPress meer dan alleen voor bloggen. Zo voeg je op een eenvoudige manier content toe of bewerk je het. WordPress is dus een Content Management Systeem (CMS) en wordt steeds meer populair. Je kunt een complete website maken of zelfs een WordPress webshop bouwen. Jouw website kan aangepast worden dankzij verschillende WordPress templates en WordPress themes. Dit zou je allemaal kunnen leren tijdens een cursus WordPress CMS voor gevorderden.
Populaire WordPress plugins
Je kunt simpelweg een WordPress website maken, maar hoe zorg je er voor dat het opvalt, professioneler wordt en geen basis website blijft? Daar heeft WordPress iets slims voor ingevoerd, namelijk plugins! Zo zijn er diverse plugins voor jou als gebruiker ontwikkeld. Hier vind je een overzicht van de meest populaire WordPress plugins.
Akismet
Akismet is een WordPress plugin waarmee je alle comments van jouw blog automatisch kunt controleren op spam. Alle reacties van bezoekers worden gecontroleerd en degene die er uit zien als spam worden gefilterd. Deze spamreacties kun je terugvinden onder het mapje spam. Meestal is deze plugin automatisch geïnstalleerd op jouw WordPress website, maar je hebt nog wel een API sleutel nodig om het te laten werken. Is de plugin niet geïnstalleerd? Dan kan je deze gemakkelijk downloaden. Een API sleutel kan je aanvragen via de website van Akismet. Akismet is ook een onderdeel van Jetpack.
SEO
Voor zoekmachine optimalisatie zijn er twee populaire WordPress plugins: All in One SEO Pack en WordPress SEO by Yoast. Dankzij deze plugins kan je beter focussen op zoekwoorden in de meta title, description en de inhoud van je website. Dit zorgt er voor dat jouw website hoger scoort in de ranking en dus beter wordt gevonden door bezoekers in de zoekresultaten.
Contact Form 7
Om makkelijker in contact te komen met je bezoekers, kan je een contactformulier aanmaken op je website. Bezoekers kunnen dit invullen, waarna jij deze formulieren kan bekijken en beantwoorden. Je kunt de plugin Contact Form 7 downloaden, installeren en direct gebruiken. Er wordt automatisch een standaard contactformulier aangemaakt op jouw website, maar deze is simpel aan te passen naar eigen wens. Wij hebben een WordPress blog met een tutorial voor jou klaar staan, waarin Arjan Burger uitleg geeft hoe je deze WordPress plugin kunt instellen en gebruiken.
Jetpack
Jetpack is een plugin met erg veel functies. Dat maakt dat je voor veel zaken geen aparte WordPress plugins hoeft te installeren. Zo zijn er mogelijkheden om jouw website aan te passen met custom css, zijbalk widgets of contactformulieren. Daarnaast is het een mobiele theme, dus heb je een responsive webdesign voor jouw website. Deze is dan goed te gebruiken op mobiele apparaten. Bovendien kan je er voor zorgen dat het gebruik van jouw website wordt versoepeld voor bezoekers. Dit kan je doen door buttons in te stellen voor social media, geïntegreerd in te loggen op social media bij opmerkingen en automatisch updates te delen door te linken met social media. Ook kan je beveilingsopties toepassen om jouw website te beschermen. Zo heb je bijvoorbeeld Akismet om te controleren op spam.
WooCommerce
Natuurlijk bestaat er ook een plugin voor e-commerce, de meest populaire is WooCommerce. Met WooCommerce maak je van jouw website een e-commerce website. Je kunt kiezen uit diverse WordPress themes, maar deze kan je wel een persoonlijke uitstraling geven. Of je nou duizenden producten verkoopt of een eenmanszaak hebt met een paar specifieke producten. Dankzij deze plugin maak je zo een WordPress webshop.
Cursus WordPress
Wil jij zelf aan de slag met WordPress? Volg dan een cursus WordPress voor gevorderden! Hier leer je te programmeren met PHP, WordPress themes te ontwikkelen en te koppelen aan templates, zelf Custom Post Types te maken en een webshop te maken met WooCommerce. Wil je daarna zelfs nog een stapje verder? Dan kan jij je inschrijven voor een cursus WordPress Development! Tijdens deze cursus WordPress ga je werken met een API en ontwikkel je zelf een eigen plugin. Ook ga je aan de slag met geavanceerde WordPress templates.