WordPress contactformulier

Wat is WordPress?

WordPress is een vrije software om weblogs te maken. Het is een open source software, wat betekent dat de broncode vrij toegankelijk is en kan je zelf aanpassingen maken op je website. Je hebt een website aangemaakt met WordPress, maar hoe zorg je er voor dat mensen jou snel kunnen bereiken? Daar heeft WordPress iets simpels op bedacht, namelijk plugins! WordPress is een Content Management Systeem (CMS), wat betekent dat je op een eenvoudige manier de content kan toevoegen of bewerken. Zo kan je een contactformulier toevoegen aan jouw website.

WordPress tutorial


WordPress plugin

Arjan Burger legt in de WordPress tutorial uit hoe je de plugin Contact Form 7 kunt vinden en toepassen. Dit kan je op twee manieren doen. Simpelweg door via Google te zoeken naar een contact form WordPress is een optie. Deze kan je dan downloaden en installeren. Het is ook mogelijk om via de optie ‘plugins’ van WordPress te zoeken naar diverse plugins en direct te installeren. Tevens is daar de optie om een plugin te uploaden als je het elders hebt gedownload. Wanneer de plugin Contact form 7 is geïnstalleerd kan je het activeren en meteen gebruiken. (Je ziet meteen in de linker menubalk de optie ‘contact’ tevoorschijn komen.)

WordPress contactformulier instellen

Via instellingen kan je het contactformulier bekijken dat automatisch is aangemaakt in WordPress. Dit is in HTML code geschreven en kan je aanpassen naar eigen wens. Wanneer je een asterisk toevoegt, geef je aan dat dit een verplicht veld is om in te vullen. Je kan nieuwe opties toevoegen door een tag te genereren. Je kan bijvoorbeeld kiezen uit telefoonnummer, datum, keuzemenu (dropdown) of selectievakjes. Het instellen van deze tags spreekt voor zich. Je wordt door de opties geleid. Tot slot kopieer en plak je de gegenereerde code op de juiste plek. Je krijgt per reactie een mail toegestuurd. Je kunt de inhoud van de mail aanpassen naar eigen voorkeur en ook is er een optie om een mail naar de verzender toe te sturen. Wanneer je tevreden bent, kan je het contact form opslaan. Tot slot kopieer je de link die gegenereerd wordt en plaats je het op de gewenste pagina van jouw website. Het contactformulier is klaar voor gebruik.

Cursus WordPress

Wil je meer leren over het gebruik van WordPress, templates en themes? Bekijk ons uitgebreide cursusaanbod en schrijf je in voor een cursus WordPress!

Terug