PHP Frameworks

PHP programmeur

PHP is een van de meest populaire programmeertalen. Het is een server-side scripttaal waarmee je dynamische websites kunt maken. Als PHP programmeur kan je zelf beginnen met scripts schrijven, maar je kunt ook gebruik maken van bestaande PHP frameworks. Met een PHP framework heb je de basisstructuur van de code al opgemaakt. Veel standaard taken voor een website of applicatie zijn dan al automatisch uitgewerkt. Dit hoef je dus niet meer zelf te doen. Als PHP developer kan jij je dan meer focussen op de inhoud en het uiterlijk van de website. Het framework zorgt er voor dat de content op de juiste plek komt te staan. Dit zorgt er weer voor dat jouw website makkelijker en sneller gebouwd kan worden.

PHP programmeren

PHP frameworks zijn gebaseerd op de model-view-controller structuur (MVC). Dit is een ontwerppatroon waarbij onderscheid wordt gemaakt in: datamodel (model), datapresentatie (view) en applicatielogica (controller). Door deze onderdelen van elkaar te scheiden wordt de code beter leesbaar en herbruikbaar. Het voordeel van het gebruik van een PHP web applicatie framework is dat een andere PHP ontwikkelaar jouw werk sneller zou kunnen overnemen. Zo heeft elke framework weer andere functionaliteiten. Het is van belang dat je zelf uitzoekt welke het beste bij jouw project past.
Ben je van plan om een cursus PHP te volgen? Wil je schrijven met behulp van frameworks? Hier vind je een overzicht van de meest populaire PHP frameworks in Nederland!

Onderstaande grafiek geeft aan welke frameworks het meest worden gezocht via Google.


Het valt op dat ondanks dat Laravel een redelijk nieuwe PHP framework is, toch populairder is dan de rest. De frameworks CakePHP, CodeIgniter en Symfony zijn redelijk stabiel gebleven. Op Zend Framework wordt eigenlijk nog amper gezocht via Google.

Laravel

Laravel is een vrij nieuwe framework, maar wel het meest populaire van dit moment. Het is een krachtig open-source PHP framework waarmee je code ontwikkelt die kort is en eenvoudig is te lezen. Dit zorgt voor een hoog gebruikersgemak. Laravel is lichtgewicht en heeft een goede mappenstructuur. Met de unieke architectuur van het framework creëer je jouw eigen infrastructuur die speciaal is ontwikkeld voor jouw applicatie. Wil je leren werken met Laravel? Schrijf je dan in voor een cursus Laravel!

Symfony

Symfony is vooral gericht op robuuste webapplicaties in een enterprise omgeving. Verder maakt Symfony gebruik van veel beproefde open-source projecten, voor object relational mapping, PHPUnit testdoeleinden en templating. Door de modulaire opzet in bundles, is Symfony flexibel, makkelijk uitbreidbaar en naar uw hand te zetten. Het biedt ontzettend veel plugins aan, maar het is lastiger te leren. Ook is het een tamelijk langzaam framework. Wil jij meer leren over Symfony? Schrijf je dan in voor een cursus Symfony!

CodeIgniter

CodeIgniter is een flexibel en lichtgewicht framework, waarmee je snel complexe PHP toepassingen bouwt. Verder is CodeIgniter gemakkelijk uit te breiden en flexibel, door de lichtgewicht opzet van helpers en libraries. Je kunt met CodeIgniter nog alle kanten op. Het is relatief makkelijk om dit framework te leren gebruiken. Daarbij is het ook vrij snel. Wil je meer leren over CodeIgniter? Bekijk dan de cursus CodeIgniter!

CakePHP

CakePHP is een framework dat vooral is gericht op grote webapplicaties. CakePHP biedt een uitgebreide command line toolkit, die je de mogelijkheid geeft om snel nieuwe onderdelen aan jouw applicatie toe te voegen. De basiscode wordt dan automatisch gegenereerd. Je kunt gebruik maken van de vele plugins om tijd te besparen. Het is wel een lastiger te leren PHP framework en heeft een langere laadtijd vergeleken met andere frameworks. Wil jij gebruik maken van CakePHP? Volg dan de cursus CakePHP!

Zend Framework

Het Zend Framework biedt PHP ontwikkelaars een krachtig en gebruiksvriendelijk framework voor webapplicaties en webservices. Dit open-source framework combineert krachtige functionaliteit met een hoog gebruiksgemak. Door de open opzet van het Zend Framework kun je niet alleen snel een volledige basis voor jouw applicaties creëren, maar zijn de verschillende componenten ook goed los in te zetten. Wil jij meer weten over Zend Framework? Bekijk dan de cursus Zend Framework!

Opleiding PHP professional

Wil jij alles leren over PHP? Bekijk ons uitgebreide cursusaanbod voor een training PHP en schrijf je in voor een opleiding PHP Professional! Je wordt opgeleid tot een professioneel PHP programmeur. Je gaat de basisprincipes van PHP programmeren leren. Ook zal je leren werken met arrays. Daarnaast ga je aan de slag met het ontwerpen van een relationele database en de implementatie met MySQL. Hierbij maak je ook gebruik van het database-managementsysteem phpMyAdmin. Om jouw kennis te toetsen werk je aan een eindproduct, namelijk een webapplicatie op basis van een relationele database.

Terug