Angular: de volgende stap op website gebied

De front-end ('publiekskant') van websites begint erg te veranderen. Toen ik ooit in 1997 begon met websites te bouwen was de front-end erg eenvoudig. Ik leerde wat html -css bestond nog niet- met wat headings en een paar links. Dat was het wel zo'n beetje. En dan was je al een hele pief.

De front-end als aparte discipline

Tegenwoordig ziet de front-end van de gemiddelde website er net even anders uit dan in 1997. De eisen zijn door de tijd heel erg veranderd en voornamelijk veel zwaarder geworden. Waar vroeger iedereen wel een opzetje van een simpele site kon maken, is de front-end gewoon een vak geworden.

Hoe ziet de front-end er technisch dan uit?

De huidige front-end is vooral veel complexer. Waar ik vroeger wat html gebruikte, en later natuurlijk wat css, bestaat tegenwoordig de gemiddelde front-end uit html, css, veel javascript en een framework. Over die laatste categorie wil ik het nu hebben.

Front-end frameworks

De zogenoemde front-end frameworks zijn enorm in opkomst. Ze luisteren naar namen als Angular en React. Deze beide smaken zijn gebaseerd op Javascript. Gezien hun complexiteit moet je ook echt wel Javascript kennis hebben om ze te gebruiken. De meest populaire op het moment is toch wel Angular.

Angular: the next step

Angular is een MVC-framework. Aan de front-end zorgt Angular ervoor dat de data die vanaf de back-end van de site wordt gestuurd op de juiste manier in de site wordt getoond. In veel gevallen wordt Angular gebruikt voor zogenaamde Single Page Applications (SPA’s). Wanneer je in zo’n applicatie iets aanklikt, dan refresht de pagina niet, maar wordt de data geladen en de pagina aangepast. Het voelt dus ook als een applicatie.

Enorme populariteit

Angular is heel erg populair. Waarom? Om de eenvoudige reden dat we eigenlijk steeds meer in sites willen qua functionaliteit, design, etc. Om deze eisen in te willigen moeten we de front-end dus steeds uitgebreider maken. Dat vergt wel het een en ander van ontwikkelaars.

Welke kennis heb ik nodig?

Zoals gezegd is de front-end steeds complexer geworden. Dat betekent ook dat er steeds meer kennis nodig is. Als je serieus aan de slag wilt met Angular of React, dan is uitstekende Javascript kennis een noodzaak. Veel van onze klanten combineren deze dan ook.

Meer weten?

Training Angular | klassikale training | bedrijfstraining | prive-training
Training React.js | klassikale training | bedrijfstraining | prive-training
Training Javascript | klassikale training | bedrijfstraining | prive-training

Terug