Cursus webdesign - HTML en CSS

Webdesign professional

Webdesign staat voor het vormgeven van websites. De technische kant, dus het ontwikkelen van websites behoort ook tot webdesign. Om professioneel webdesign te leren, is kennis van HTML en CSS een vereiste. Met HTML en CSS wordt de structuur en opmaak van een webpagina vormgegeven. Met CSS heb je als webdesigner meer controle over het uiterlijk van websites en wordt een website beter te beheren door een scheiding van opmaak en content. Een handige programma om een website te maken is Adobe Dreamweaver. Hierin kan je meteen de effecten zien van de veranderingen die je toepast. Een andere handige manier is om een website te maken met WordPress. Hier hoef je niet direct zelf HTML codes te gebruiken of te programmeren met PHP om jouw website te laten draaien.

Webdesign tutorial


Een start met HTML en CSS

Ben je van plan om een training webdesign te volgen? Hier volgt een korte introductie van een cursus webdesign. In deze webdesign tutorial legt Arjan Burger de basis van HTML en CSS uit. Een website bestaat voornamelijk uit HTML en CSS. HTML staat voor Hyper Text Markup Language en gaat voornamelijk over de inhoud van een website. Denk hierbij aan de stukken tekst, kopjes en links. De CSS, oftewel Cascading Style Sheets, heeft te maken met de opmaak van een pagina. Denk aan lettertypes, regels, afstanden, kleuren enzovoorts. Van een website, in dit geval de homepage van Eduvision www.eduvision.nl, kan je de HTML en CSS codes terugvinden door te drukken op F12. Hiermee kan je zien waar bepaalde elementen staan en waar de code uit bestaat. Deze kan je zelf ook direct aanpassen in de HTML codes, maar dit is enkel op jouw computer zo te zien. De gehele website verandert natuurlijk niet mee voor andere bezoekers.

HTML codes en CSS

Maar je kunt ook zelf aan de slag met een cursus webdesign door te beginnen met HTML en CSS. Een eenvoudige HTML editor hiervoor is JSFiddle. Om te beginnen zijn er bepaalde HTML tags die je moet gebruiken. Een simpel voorbeeld is de tag voor paragraaf < p >. De tekst die je in een paragraaf wilt zetten, zet je tussen een openingstag en sluitingstag: < p > … < /p >. Om hier een opmaak aan toe te voegen, schrijf je er een stuk CSS code bij. Dit zorgt er voor dat de grafisch webdesign wordt aangepast. Deze zet je in de body van een pagina beginnend met een accolade { en uiteraard sluit je het ook af met de accolade }. De body van een site is de gedeelte dat zichtbaar is. Hier kan je bijvoorbeeld het lettertype van de tekst veranderen of kan je de tekengrootte aanpassen.

In de HTML code is het ook mogelijk om een link te maken naar andere webpagina’s. Dit doe je door gebruik van de volgende code < a href= "… ">…< /a >. Tussen de aanhalingstekens zet je de URL en vervolgens kan je er neerzetten hoe jij wilt dat de link getoond wordt. Dit kan weer de URL link zelf zijn of je kan er een omschrijving plaatsen. Dit is nog maar het topje van de ijsberg op het gebied van webdesign met HTML en CSS. Tijdens een cursus webdesign leer je hier uiteraard nog veel meer over!

Cursus webdesign

Wil jij je meer verdiepen in alle aspecten van webdesign? Bekijk ons uitgebreide cursusaanbod voor een cursus webdesign en schrijf je in voor een opleiding Webdesign Professional! Wanneer je zou starten met een cursus webdesign, zal je leren schrijven met HTML en hier CSS aan moeten koppelen. Dit doe je in combinatie met het Content Management Systeem (CMS) WordPress. Daarnaast leer je hoe je een optimale invulling kunt geven aan SEO en SEA. Ook leer je om responsive webdesign toe te passen op jouw website, zodat de website schaalbaar wordt. Je wordt opgeleid tot een professioneel webdesigner.

Terug