6 Handige Webdesign Technieken

Wat is webdesign?

Webdesign is een term dat staat voor het technisch ontwikkelen en vormgeven van websites. De grafische vormgeving is even belangrijk als de technische aspecten van een website. Web design heeft veel overeenkomsten met het grafisch ontwerpen van drukwerk, maar een merkwaardig verschil is het gebruik van audio en video op websites. Bovendien verloopt de interactie met de bezoekers ook anders. Daarbij is het handig om overweg te kunnen met programma’s van Adobe zoals Photoshop en Dreamweaver, zodat je zelf een website kunt maken en beheren. Als professioneel webdesigner is het dus een must dat je alle aspecten van webdesign onder de knie hebt, zodat je jouw website kunt beheren als een webmaster.

Webdesign tutorial


Technieken voor webdesign

In deze webdesign tutorial legt Arjan Burger kort de belangrijkste webdesign technieken uit: HTML, CSS, JavaScript, WordPress, Photoshop en Dreamweaver. De website design, dus de technische kanten, maar ook de grafisch webdesign van een website worden hierin meegenomen.

HTML en CSS

Voor een succesvolle website is het van belang om de HTML en CSS code op een juiste manier te gebruiken. HTML is in feite de taal van een website. Het zorgt er voor dat er kopjes, sub kopjes en lopende teksten getoond worden. Maar denk ook aan de plek waar bepaalde teksten getoond worden. Dus HTML beschrijft de inhoud en de structuur. De CSS is ook erg belangrijk, want dit gaat over de vormgeving van een website. De opmaak van een pagina wordt op deze manier losgekoppeld van de HTML code, waarmee je effecten kan bereiken die met HTML-tags alleen niet mogelijk zouden zijn. De nieuwste versies zijn HTML5 en CSS3.

JavaScript

Met JavaScript kan je programmeren voor het web. JavaScript is een cliënt-side scripttaal die veel wordt gebruikt om interactieve webpagina’s te maken. Door JavaScript aan HTML-pagina’s toe te voegen, is het mogelijk deze pagina’s meer interactie mee te geven die anders alleen met HTML niet mogelijk is. Daarnaast is het mogelijk om er webapplicaties mee te ontwikkelen.

Photoshop

Met CSS wordt er al een enorme stap gemaakt in de opmaak van een website, maar met Adobe Photoshop kan je nog een stap verder gaan in webdesign. Met Photoshop kunnen afbeeldingen en foto’s bewerkt worden, waarna deze toegevoegd kunnen worden aan een pagina. Deze afbeeldingen kunnen ingezet worden als achtergrond, maar ook kan je er headers en buttons mee maken.

Dreamweaver

Adobe Dreamweaver is een programma waarmee websites ontworpen en ontwikkeld worden. Met dit veelzijdige programma ben je in staat om de basis van webdesign te beheersen. Dreamweaver werkt met een zogenaamde What You See Is What You Get-editor (WYSIWYG), dus zoals je de dingen in Dreamweaver maakt, zal je ze ook zo zien op het web. Je kan ook zelf direct de effecten zien van elementen die je aanpast in CSS of in website templates.

Responsive design

Responsive webdesign wil zeggen dat de website zich schaalt en aanpast aan een bepaald mobiel apparaat. Een smartphone werkt op een andere resolutie dan een desktop computer. En de verschillende merken smartphones hebben ook weer verschillende groottes in schermen. Daarnaast moet je ook rekening houden met tablets, zoals een Apple iPad of een Samsung tablet. Tegenwoordig worden er steeds meer aankopen via mobiele apparaten gedaan. Er wordt dus net zo verwacht dat webshops schaalbaar zijn, zodat de producten beter zichtbaar zijn. Mobile webdesign wordt dus steeds belangrijker.

WordPress

WordPress is een open source software om weblogs te maken, maar wordt vandaag de dag gebruikt voor meer dan alleen voor bloggen. WordPress is het belangrijkste Content Management Systeem (CMS) van dit moment. Je kunt een complete website maken en onderhouden of een WordPress webshop bouwen. Het is simpel in gebruik en er zijn duizenden uitbreidingen, plug-ins, voor beschikbaar.

Cursus webdesign

Wil je meer leren over alle aspecten van webdesign? Schrijf je dan in voor de cursus Webdesign Professional! Of bekijk ons uitgebreide cursusaanbod over alle webdesign technieken en schrijf je in voor een cursus in de categorie Webdesign!

Terug