Wil je ook zoveel verkopen als Zalando?

Kunstmatige Intelligentie (KI of in het Engels AI) lijkt misschien een trend te zijn. Ik vertel je nu: dat is het niet. Het is een absoluut blijvertje. En ja, het gaat een enorme invloed hebben. We staan pas aan het begin van een tijdperk. De komende 20 jaar gaat de wereld onder invloed van KI enorm veranderen.

KI lijkt vreselijk ingewikkeld en ongrijpbaar. Je hoort bijvoorbeeld over die Tesla die zelfstandig rijdt. Dat leek een paar jaar geleden misschien nog science fiction, maar hij rijdt gewoon rond. Dus de vraag is: wanneer stap je in?

Waarom zou je met KI starten?

KI is een relatief nieuwe ontwikkeling. En mijn ervaring is dat je als je snel instapt in nieuwe ontwikkelingen, je daar veel mee kan winnen. KI is ook een logische stap.

Misschien shop je wel eens bij Zalando. Zoals je wel weet is Zalando nogal succesvol. Enig idee hoe dat komt? Raad eens? Inderdaad: ze gebruiken kunstmatige intelligentie om jou je persoonlijke shop-ervaring te bieden. Het is niet voor niks dat ze zoveel verkopen.

Wil je ook zoveel verkopen als Zalando?

Natuurlijk wil je dat. En dat red je niet meer op de "oude" manier. Daar is data voor nodig, daar is kunstmatige intelligentie voor nodig. Gelukkig begint die markt nog maar. Zalando is heel groot en één van de weinig partijen die dit heel erg goed doet.

Dus hoe ga jij dit nu aanpakken? Er zijn tools in de markt, er is allerhande kennis in de markt, maar je moet wel verstand van zaken hebben.

Maak een start

Het begint eigenlijk met data verzamelen van je klanten. Dus eigenlijk profielen opzetten. Wat doen die klanten allemaal op je site? Waar kijken ze naar? Wat vinden ze interessant? Waar haken ze af. Al die informatie ga je verzamelen.

Vervolgens ga je die data analyseren. En natuurlijk conclusies uittrekken. En ja, nu komt eigenlijk het spannendste deel: we gaan die data voorspellend maken. En nog een een stapje verder: we gaan die voorspellingen verwerken en het zelflerend maken.

Dat betekent dus eigenlijk dat je aan het einde van de rit een site hebt die zichzelf aanpast aan een specifieke persoon. Dat is niet alleen heel handig, maar levert ook heel veel op.

Ja en nu?

Natuurlijk, dit was het verhaal in een notendop. Wil je het allemaal gaan begrijpen en ermee aan de slag gaan dan is er veel meer nodig. Dan moet je echte kennis hebben:

Trainingen

Gratis Webinars

Terug