Opleiding DTP met InDesign

 • 5 dagen
 • 3.599
 • Eerstvolgende startdatum 3 juli

Gemiddelde waardering

Eduvision biedt een versnelde cursus DTP met InDesign. Tijdens deze opleiding leer jij alles over de deelgebieden vormgeving, typografie, opmaakstijlen en output. Het zwaartepunt van de opleiding ligt bij het ontwerpen van een brochure.

Eduvision biedt een versnelde cursus DTP met InDesign. Tijdens deze opleiding leer jij alles over de deelgebieden vormgeving, typografie, opmaakstijlen en output. Het zwaartepunt van de opleiding ligt bij het ontwerpen van een brochure.

Eduvision:

is al 20 jaar thuis in IT & Tech

levert passende oplossingen

vertaalt ‘theorie’ naar ‘praktijk’

biedt antwoord op elk vraagstuk

is pas tevreden als jij dat bent

Kies hier je training

 • Met een bedrijfstraining kies je voor een training die helemaal aansluit bij de specifieke wensen, behoefte en dagelijkse praktijk van jouw bedrijf of organisatie. Je kunt in je eentje deelnemen aan deze maatwerktraining, maar ook met één of meerdere collega’s. Een bedrijfstraining vindt plaats waar je maar wilt: op locatie bij jouw bedrijf of organisatie, ergens in het land of op onze mooie nieuwe trainingslocatie op de Veluwe in Apeldoorn.
  Bedrijfstraining
  Aantal dagen en prijs: in overleg
  Voor één of meerdere deelnemers, op de door jou gewenste locatie (maatwerk mogelijk)
   Bel mij hierover
   Stuur mij een vrijblijvend voorstel
 • De essentie van een privétraining is, dat de trainer volledig tot jouw beschikking staat. Je kunt daarbij kiezen voor een algemeen programma (zie hiervoor onze trainingomschrijvingen), maar het is ook mogelijk om de training helemaal te laten aansluiten bij jouw specifieke wensen, behoefte en dagelijkse praktijk. Bij zo’n maatwerktraining wordt het programma helemaal afgestemd op jouw werksituatie, wensen en leerbehoefte. Hierdoor mag je rekenen op maximaal leerrendement.
  Privétraining
  Aantal dagen en prijs: in overleg
   Bel mij hierover
   Stuur mij een vrijblijvend voorstel
 • Wil je de door jou gewenste training liever virtueel (online) volgen? Dat kan via onze ‘remote classroom’. Het verschil met een face-to-face-training is dat de trainer de training op afstand voor je verzorgt. Je kunt daarbij kiezen voor het algemene programma (zie hiervoor onze trainingomschrijvingen), maar we kunnen de training ook aanpassen aan je specifieke wensen, behoefte en praktijksituatie. Je volgt je virtuele training in je eentje, met je collega’s of met mensen van andere bedrijven.
  Virtuele training
  (Remote classroom)
  Aantal dagen en prijs: in overleg
   Bel mij hierover
   Stuur mij een vrijblijvend voorstel
 • Bij een klassikale training volg je een opleiding of training samen met een klas van medestudenten. Het voordeel van deze setting is, dat je kunt leren van andermans cases, tegen het laagst mogelijke tarief. De training vindt plaats op een externe locatie, ergens in het land of op onze mooie nieuwe trainingslocatie in Apeldoorn (midden op de Veluwe).
  Klassikale training
  Aantal dagen: 5 dagen / € 3.599 (excl. btw, prijs per deelnemer)
   Bel mij hierover
   Ik wil me inschrijven

  Startdata virtueel (Remote Classroom)

  03-07-2023, Virtueel  
  01-08-2023, Virtueel  
  30-08-2023, Virtueel  
  28-09-2023, Virtueel  
  27-10-2023, Virtueel  

  Startdata op locatie

  03-07-2023, Utrecht  
  03-07-2023, Apeldoorn  
  01-08-2023, Apeldoorn  
  01-08-2023, Utrecht  
  30-08-2023, Apeldoorn  

  Alle startdata

  = STARTGARANTIE

  Deze training gaat zeker door; er zijn voldoende aanmeldingen. Heb je vragen of wil je weten hoeveel plekken er nog beschikbaar zijn? Bel ons dan gerust!

  = NOG GEEN STARTGARANTIE

  Deze training krijgt startgarantie zodra er voldoende aanmeldingen zijn: bel ons om te horen wat de actuele status is of wat op dit moment de alternatieven zijn.

Lees hier hoe anderen deze training waarderen

Opleiding DTP met InDesign

Heel erg tevreden over de Opleiding DTP met InDesign die ik bij Eduvision heb gevolgd. Goede trainer en duidelijke uitleg, zelfs op afstand via Teams. Top geregeld!

Angelique Kuijpers
Alle beoordelingen

Wat is InDesign?

InDesign is een softwarepakket van Adobe waarmee je pagina’s kunt opmaken en lay-outs kunt ontwerpen voor gedrukte en digitale publicaties, zoals brochures, tijdschriften, flyers en zelf boeken. Vooral grafisch ontwerpers en DTP’ers maken gebruik van dit desktop-publishing-programma. Er wordt vaak veel gewerkt met Adobe Photoshop en Illustrator. Alles wat daar ontworpen wordt, wordt verzameld en bijeengebracht in InDesign. Op de pagina’s die ontworpen worden met InDesign, wordt er gewerkt met lagen. De lagen zijn te vergelijken met vellen doorzichtig papier die op elkaar zijn geplaatst. Deze layers worden gebruikt om meerdere vlakken met foto’s en/of tekst te vullen. InDesign heeft talrijke functies en gereedschappen waarmee je als grafisch ontwerper niet meer zonder kunt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het koppelen van (externe) bestanden, maar let wel op de resolutie.
Tijdens de cursus DTP met InDesign leer je alles over vormgeving, typografie, opmaakstijlen en output en ontwikkel je een eigen brochure in opdracht van een bedrijf.

Opleiding DTP met InDesign: Inleiding

In de wereld van de vormgeving is de laatste jaren veel veranderd. Verschillende aspecten van het ontwerpproces worden steeds verder geïntegreerd. InDesign is momenteel het belangrijkste programma in de grafische markt. Het programma wordt veel gebruikt in combinatie met andere programma's uit de Adobe Creative Suite: Photoshop en Illustrator. Eduvision biedt een versnelde cursus DTP met InDesign.

Tijdens de cursus

Tijdens de Opleiding DTP met InDesign leer jij alles over de deelgebieden vormgeving, typografie, opmaakstijlen en output. Je leert werken met illustraties en foto's, stramienen en sjablonen en we gaan uitgebreid in op kleur, kleurbeheer en transparantie. Jij wordt opgeleid tot een InDesign-professional.

Praktijkcase

In de cursus DTP met InDesign wordt veelvuldig gebruik gemaakt van praktijkopdrachten. Gedurende het opleidingstraject ontwikkel jij een brochure in opdracht voor jouw eigen/een bedrijf, instelling of vereniging. Tijdens de examenfase wordt het project afgerond. De ontworpen brochure dient na de opleiding als referentie. Daarnaast ontvangt elke geslaagde cursist een examencertificaat.

Competenties en vaardigheden

Om een goede DTP’er te worden, werk je tijdens de Opleiding DTP met InDesign aan de volgende competenties en vaardigheden: basisprincipes van grafische vormgeving, kennis over typografie, werken met afbeeldingen en foto’s, basiskennis over Adobe Illustrator en Photoshop, aanmaken van stramienen en InDesign templates, werken met kleurmodellen en taken automatiseren.
Tijdens de cursus DTP met InDesign leer je alle aspecten van het ontwerpen van een brochure als een grafisch vormgever.

Gerelateerd

Leergang DTP

Wil jij graag meer leren over desktop publishing en een professionele grafisch vormgever worden? Schrijf je dan in voor een leergang DTP! Tijdens de leergang DTP ontwikkel je een huisstijl en een brochure in opdracht van een bedrijf, waarbij je let op de output en eventuele fouten. Je leert werken met Illustrator en InDesign door een combinatie te maken van de opleidingen DTP met InDesign, vormgeven met Illustrator en Output voor DTP.

Opleiding DTP met InDesign: Modulen

Tijdens de Opleiding DTP met InDesign komen in basis onderstaande onderwerpen aan bod. Afhankelijk van ontwikkelingen op het vakgebied, kan de feitelijke trainingsinhoud hier echter van afwijken. Bel ons gerust voor meer informatie over de actuele inhoud.

Grafische vormgeving in de praktijk

In de eerste module leert je de basisprincipes van het grafisch vormgeven kennen. Hierbij richten we ons op het proces dat een ontwerper doorloopt om de wensen van een opdrachtgever te verwezenlijken in een ontwerp.

Indesign basis en lay-out

Tijdens deze module leer jij de basisvaardigheden van InDesign kennen: werkomgeving, verschillende tools en de belangrijkste basishandelingen, zoals het gebruik van paletten en lagen. Daarnaast leer jij hoe je teksten en afbeeldingen toevoegt.

Typografie en OpenType

In deze module behandelen we verschillende aspecten van typografie. Daarnaast komen zaken als regelafstand, spatiëring, inspringen en uitlijnen aan de orde. Een belangrijk onderwerp is het kiezen en toepassen van fonts.

Werken met illustraties en foto's

Een groot voordeel van InDesign is dat het onderdeel uitmaakt van de Creative Suite van Adobe. InDesign is daarom goed te combineren met Photoshop en Illustrator. In deze module maken we korte uitstapjes naar beide programma's en de koppeling van deze programma's met InDesign.

Stramienen en sjablonen

Jij zult een ontwerp binnen InDesign vaak willen toepassen op meerdere pagina's, vooral wanneer je bijvoorbeeld een boek of een brochure opmaakt. Een terugkerende pagina opmaak kun jij vastleggen in een stramien. Een combinatie van stramienen, kleurinstellingen en andere instellingen voor een geheel document leg je vast in een sjabloon. Jij leert hoe je stramienpagina's en sjablonen aanmaakt en bewaart.

Kleur, transparantie en kleurbeheer

Tijdens deze module leer jij kleuren beheren. We gaan in op kleurmodellen als RGB en CMYK en de vraag wanneer je een bepaald model gebruikt. Verder staan we stil bij het verschil tussen kleuren op een beeldscherm en in drukwerk.

Drukklaar maken, afdrukken en PDF

In deze module behandelen we de verschillende mogelijkheden om een document te exporteren, te publiceren of af te drukken. Met de preflight– en pakketfuncties zorg jij ervoor dat een drukker ook direct aan de slag kan met jouw aangeleverde document.

Taken automatiseren

InDesign biedt jou veel mogelijkheden om taken te automatiseren. Zo kun jij informatie importeren met behulp van Excel spreadsheets of XML. Voor een winkel pas je op deze manier bijvoorbeeld gemakkelijk prijskaartjes aan. In deze module gaan we hierop in.

Praktijkcase

In de cursus DTP met InDesign wordt veelvuldig gebruik gemaakt van praktijkopdrachten. Gedurende het opleidingstraject ontwikkel jij een brochure in opdracht voor jouw eigen/een bedrijf, instelling of vereniging. Tijdens de examenfase wordt het project afgerond. De ontworpen brochure dient na de opleiding als referentie. Daarnaast ontvangt elke geslaagde cursist een examencertificaat.

Alternatief

Wil je graag een basis opleiding volgens over hoe je InDesign, Illustrator en Photoshop samen kunt gebruiken? Schrijf je dan in voor een opleiding Creative Suite! Tijdens de cursus Creative Suite leer je op een praktische manier de samenhang van de drie Adobe softwarepakketten kennen en leer je gebruik te maken van de eenvoudige gereedschappen. Daarnaast wordt er ook ingegaan op de verschillen in de interfaces.

Opleiding DTP met InDesign: Extra info

Trainers

Om de praktijk zo dicht mogelijk te benaderen, werkt Eduvision uitsluitend met trainers die zelf in de praktijk actief zijn. Zij kennen de branche, de klanten en de problemen waar je tegenaan loopt. Daarom zijn zij tijdens deze training je persoonlijke coach. Deze vakexpert staat volledig tot je beschikking en ondersteunt direct en doelgericht bij je eigen praktijkcase.

Benodigdheden

Om het meeste rendement te halen uit de Opleiding DTP met InDesign verzoeken wij je vriendelijk om je eigen laptop mee te nemen. Hierdoor heb je altijd jouw eigen praktijkcase en opleidingsmateriaal bij de hand en kun je thuis direct verder met je eigen case.

Programmatuur

Bij de opleiding maken we uiteraard gebruik van Indesign. Daarnaast wordt kort gebruik gemaakt van Adobe Illustrator en Adobe Photoshop. Voor de Opleiding DTP met InDesign gaan wij ervan uit dat je toegang hebt tot de Adobe Creative Cloud.

Opleiding DTP met InDesign: Beoordelingen

Angelique Kuijpers

Heel erg tevreden over de Opleiding DTP met InDesign die ik bij Eduvision heb gevolgd. Goede trainer en duidelijke uitleg, zelfs op afstand via Teams. Top geregeld!

Opleiding DTP met InDesign: Startdata

Kies uit 3 locatie(s) in Nederland. Ook beschikbaar in Antwerpen.Bedrijfstraining

Met een bedrijfstraining kies je voor een training die helemaal aansluit bij de specifieke wensen, behoefte en dagelijkse praktijk van jouw bedrijf of organisatie. Je kunt in je eentje deelnemen aan deze maatwerktraining, maar ook met één of meerdere collega’s. Een bedrijfstraining vindt plaats waar je maar wilt: op locatie bij jouw bedrijf of organisatie, ergens in het land of op onze mooie trainingslocatie op de Veluwe in Apeldoorn. Bel ons gerust voor advies; we denken graag met je mee. Wil je een vrijblijvend voorstel ontvangen? Vraag er dan online een aan.

Privétraining

De essentie van een privétraining is, dat de trainer volledig tot jouw beschikking staat. Je kunt daarbij kiezen voor een algemeen programma (zie hiervoor onze trainingomschrijvingen), maar het is ook mogelijk om de training helemaal te laten aansluiten bij jouw specifieke wensen, behoefte en dagelijkse praktijk. Bij zo’n maatwerktraining wordt het programma helemaal afgestemd op jouw situatie, wensen en leerbehoefte. Hierdoor mag je rekenen op maximaal leerrendement. Bel ons gerust voor een (maatwerk)privétraining te bespreken; we denken graag met je mee. Wil je een vrijblijvend voorstel ontvangen? Vraag er dan online een aan.

Virtuele training

Wil je de door jou gewenste training liever virtueel (online) volgen? Dat kan via onze ‘remote classroom’. Het verschil met een face-to-face-training is dat de trainer de training op afstand voor je verzorgt. Je kunt daarbij kiezen voor het algemene programma (zie hiervoor onze trainingomschrijvingen), maar we kunnen de training ook aanpassen aan je specifieke wensen, behoefte en praktijksituatie. Je volgt je virtuele training in je eentje, met je collega’s of met mensen van andere bedrijven. Wil je weten wat we op dit gebied precies voor je kunnen betekenen? Bel ons gerust, we denken graag met je mee over de mogelijke oplossingen.

Klassikale training

Bij een klassikale training volg je een opleiding of training samen met een klas van medestudenten. Het voordeel van deze setting is, dat je kunt leren van andermans cases, tegen het laagst mogelijke tarief. De training vindt plaats op een externe locatie, ergens in het land of op onze mooie trainingslocatie in Apeldoorn (midden op de Veluwe). Heb je een vraag? Bel ons gerust; we helpen je graag verder. Je kunt je natuurlijk ook gelijk inschrijven.

Opleiding DTP met InDesign: Tarieven

Tarief

De kosten voor de Opleiding DTP met InDesign bedragen €3.599,00 (excl. €755,79 BTW). Dit betreft het tarief voor deelname aan een klassikale training. Wil je liever een bedrijfstraining of privétraining? Bel ons dan of vraag online een voorstel aan.

Belastingvoordeel voor werkgevers

De wereld om ons heen verandert in hoog tempo: dit komt met name door de snelle ontwikkelingen op het gebied van de informatie-technologie. Wil je in de toekomst in de IT kunnen (blijven) werken, dan is het essentieel om je kennis up-to-date te houden. Met scholing en training vergroot je je kennis én je kansen op de arbeidsmarkt. Voor werkgevers is het belangrijk om over goed opgeleide medewerkers te kunnen beschikken, ook op de langere termijn. ‘Duurzame inzetbaarheid’ en ‘permanente educatie’ staan daarom bij steeds meer bedrijven prominent op de agenda. De overheid stimuleert dit. Daarom kunnen werkgevers een deel van de kosten voor opleiding en training terugkrijgen van de belasting. Per jaar kan dit voordeel oplopen tot € 2.700 per werknemer.

Certificering

Nadat je een cursustraject volledig hebt doorlopen, ontvang je van ons een certificaat. Hiermee kan je aantonen dat je hebt deelgenomen aan de training en deze succesvol hebt afgerond. Je laat zien dat je kennis hebt van grafisch vormgeven met InDesign en de bijbehorende functionaliteiten. Tijdens de Opleiding DTP met InDesign ga je aan de slag met het ontwerpen van een brochure, waarbij je aandacht geeft aan de typografie, kleurbeheer, werken met illustraties en foto’s, stramienen en InDesign templates. En vanaf nu mag jij jezelf een professioneel DTP’er noemen!

Daarnaast bieden wij de mogelijkheid om het certificaat in het Engels te ontvangen, zodat het in het buitenland te gebruiken is.

Arbeidsperspectief

In de branche van de grafische vormgeving is er ontzettend veel concurrentie, maar er is nog steeds vraag naar DTP’ers. Het aantal grafische vormgevers groeit nog steeds. Het is de kunst om je goed te onderscheiden van de rest. Hoe snel je aan een baan komt, ligt in jouw eigen handen. Het meest handige is om ook kennis te hebben van Illustrator en Photoshop. Dan zou je bijvoorbeeld (digitale) tijdschriften en brochures kunnen ontwerpen. Daarnaast zou je er nog eventueel voor kunnen kiezen om freelance of parttime grafisch ontwerper te worden.

Opleiding DTP met InDesign: Virtuele training

Wil je de door jou gewenste training liever virtueel (online) volgen? Dat kan via onze ‘remote classroom’. Het verschil met een face-to-face-training is dat de trainer de training op afstand voor je verzorgt. Je kunt daarbij kiezen voor het algemene programma (zie hiervoor onze trainingomschrijvingen), maar we kunnen de training ook aanpassen aan je specifieke wensen, behoefte en praktijksituatie. Je volgt je virtuele training in je eentje, met je collega’s of met mensen van andere bedrijven. Wil je weten wat we op dit gebied precies voor je kunnen betekenen? Bel ons gerust, we denken graag met je mee over de mogelijke oplossingen.

Virtuele training: hoe werkt dat?

Bij een virtuele training kun je via een online verbinding op afstand interactief deelnemen aan de training. Dit wordt ook wel ‘remote classroom’ of ‘virtual classroom’ genoemd. Dit werkt net even anders, maar biedt je dezelfde kwaliteit en is net zo effectief als een face-to-face-training.

Dezelfde kwaliteit, net even anders

Uitgangspunt bij een virtuele training is, dat er net zoveel kennis en vaardigheden worden overgedragen als bij een face-to-face-training. Bovendien dient het elk gewenst niveau van interactiviteit te faciliteren. Daarom werken we vanuit Eduvision met diverse systemen (o.a. dat van onze opdrachtgever), die deze doelstelling breed ondersteunen (waaronder Microsoft Teams of Zoom). Als cursist kun je gratis en eenvoudig inloggen, via een app of via het web.

De verschillende systemen bieden o.a. de volgende mogelijkheden:

 • De training volgen met meerdere deelnemers, die je afhankelijk van of ze een camera hebben al dan niet kunt zien.
 • Als deelnemers een microfoon hebben, kunnen ze ook met de trainer praten. De trainer kan aangeven en technisch faciliteren wie er kan praten. Deelnemers kunnen virtueel aangeven dat ze wat willen zeggen; de trainer kan hen vervolgens het woord geven.
 • Deelnemers kunnen meekijken met de trainer en de trainer kan switchen tussen verschillende schermen die hij wil laten zien.
 • Als de deelnemer daar toestemming voor geeft, kan de trainer meekijken op het scherm van de deelnemer (of zelfs het scherm overnemen).
 • Er is vaak een chatfunctie, waarmee vragen of opmerkingen voor iedereen zichtbaar worden op het scherm.
 • Er is soms een opnamefunctie (de trainer bepaalt - rekening houdend met ieders privacy - of die aan- of uitgezet wordt), waardoor je later (een deel van) de training kunt terugkijken.
 • Er kan gebruik gemaakt worden van een whiteboard.
 • Er kunnen bestanden gedeeld worden.

NB: Het is handig als je als cursist beschikt over een microfoon of camera (het eerste meer dan het tweede), maar het is geen must; ook zonder kun je deelnemen aan de training. Wél is het zo dat met name een microfoon de interactiviteit bewerkstelligt. Mocht je geen camera of microfoon op de computer hebben, dan is het ook mogelijk om tegelijkertijd in te loggen met je telefoon, zodat je én duidelijk (lees: groot) beeld hebt én kunt beschikken over microfoon en/of camera.

Eduvision biedt een versnelde cursus DTP met InDesign. Tijdens deze opleiding leer jij alles over de deelgebieden vormgeving, typografie, opmaakstijlen en output. Het zwaartepunt van de opleiding ligt bij het ontwerpen van een brochure.

Kies hier je training

 • Met een bedrijfstraining kies je voor een training die helemaal aansluit bij de specifieke wensen, behoefte en dagelijkse praktijk van jouw bedrijf of organisatie. Je kunt in je eentje deelnemen aan deze maatwerktraining, maar ook met één of meerdere collega’s. Een bedrijfstraining vindt plaats waar je maar wilt: op locatie bij jouw bedrijf of organisatie, ergens in het land of op onze mooie nieuwe trainingslocatie op de Veluwe in Apeldoorn.
  Bedrijfstraining
  Aantal dagen en prijs: in overleg
  Voor één of meerdere deelnemers, op de door jou gewenste locatie (maatwerk mogelijk)
   Bel mij hierover
   Stuur mij een vrijblijvend voorstel
 • De essentie van een privétraining is, dat de trainer volledig tot jouw beschikking staat. Je kunt daarbij kiezen voor een algemeen programma (zie hiervoor onze trainingomschrijvingen), maar het is ook mogelijk om de training helemaal te laten aansluiten bij jouw specifieke wensen, behoefte en dagelijkse praktijk. Bij zo’n maatwerktraining wordt het programma helemaal afgestemd op jouw werksituatie, wensen en leerbehoefte. Hierdoor mag je rekenen op maximaal leerrendement.
  Privétraining
  Aantal dagen en prijs: in overleg
   Bel mij hierover
   Stuur mij een vrijblijvend voorstel
 • Wil je de door jou gewenste training liever virtueel (online) volgen? Dat kan via onze ‘remote classroom’. Het verschil met een face-to-face-training is dat de trainer de training op afstand voor je verzorgt. Je kunt daarbij kiezen voor het algemene programma (zie hiervoor onze trainingomschrijvingen), maar we kunnen de training ook aanpassen aan je specifieke wensen, behoefte en praktijksituatie. Je volgt je virtuele training in je eentje, met je collega’s of met mensen van andere bedrijven.
  Virtuele training
  (Remote classroom)
  Aantal dagen en prijs: in overleg
   Bel mij hierover
   Stuur mij een vrijblijvend voorstel
 • Bij een klassikale training volg je een opleiding of training samen met een klas van medestudenten. Het voordeel van deze setting is, dat je kunt leren van andermans cases, tegen het laagst mogelijke tarief. De training vindt plaats op een externe locatie, ergens in het land of op onze mooie nieuwe trainingslocatie in Apeldoorn (midden op de Veluwe).
  Klassikale training
  Aantal dagen: 5 dagen / € 3.599 (excl. btw, prijs per deelnemer)
   Bel mij hierover
   Ik wil me inschrijven

  Startdata virtueel (Remote Classroom)

  03-07-2023, Virtueel  
  01-08-2023, Virtueel  
  30-08-2023, Virtueel  
  28-09-2023, Virtueel  
  27-10-2023, Virtueel  

  Startdata op locatie

  03-07-2023, Utrecht  
  03-07-2023, Apeldoorn  
  01-08-2023, Apeldoorn  
  01-08-2023, Utrecht  
  30-08-2023, Apeldoorn  

  Alle startdata

  = STARTGARANTIE

  Deze training gaat zeker door; er zijn voldoende aanmeldingen. Heb je vragen of wil je weten hoeveel plekken er nog beschikbaar zijn? Bel ons dan gerust!

  = NOG GEEN STARTGARANTIE

  Deze training krijgt startgarantie zodra er voldoende aanmeldingen zijn: bel ons om te horen wat de actuele status is of wat op dit moment de alternatieven zijn.

Opleiding DTP met InDesign: Inleiding

In de wereld van de vormgeving is de laatste jaren veel veranderd. Verschillende aspecten van het ontwerpproces worden steeds verder geïntegreerd. InDesign is momenteel het belangrijkste programma in de grafische markt. Het programma wordt veel gebruikt in combinatie met andere programma's uit de Adobe Creative Suite: Photoshop en Illustrator. Eduvision biedt een versnelde cursus DTP met InDesign.

Tijdens de cursus

Tijdens de Opleiding DTP met InDesign leer jij alles over de deelgebieden vormgeving, typografie, opmaakstijlen en output. Je leert werken met illustraties en foto's, stramienen en sjablonen en we gaan uitgebreid in op kleur, kleurbeheer en transparantie. Jij wordt opgeleid tot een InDesign-professional.

Praktijkcase

In de cursus DTP met InDesign wordt veelvuldig gebruik gemaakt van praktijkopdrachten. Gedurende het opleidingstraject ontwikkel jij een brochure in opdracht voor jouw eigen/een bedrijf, instelling of vereniging. Tijdens de examenfase wordt het project afgerond. De ontworpen brochure dient na de opleiding als referentie. Daarnaast ontvangt elke geslaagde cursist een examencertificaat.

Competenties en vaardigheden

Om een goede DTP’er te worden, werk je tijdens de Opleiding DTP met InDesign aan de volgende competenties en vaardigheden: basisprincipes van grafische vormgeving, kennis over typografie, werken met afbeeldingen en foto’s, basiskennis over Adobe Illustrator en Photoshop, aanmaken van stramienen en InDesign templates, werken met kleurmodellen en taken automatiseren.
Tijdens de cursus DTP met InDesign leer je alle aspecten van het ontwerpen van een brochure als een grafisch vormgever.

Gerelateerd

Leergang DTP

Wil jij graag meer leren over desktop publishing en een professionele grafisch vormgever worden? Schrijf je dan in voor een leergang DTP! Tijdens de leergang DTP ontwikkel je een huisstijl en een brochure in opdracht van een bedrijf, waarbij je let op de output en eventuele fouten. Je leert werken met Illustrator en InDesign door een combinatie te maken van de opleidingen DTP met InDesign, vormgeven met Illustrator en Output voor DTP.

Opleiding DTP met InDesign: Modulen

Tijdens de Opleiding DTP met InDesign komen in basis onderstaande onderwerpen aan bod. Afhankelijk van ontwikkelingen op het vakgebied, kan de feitelijke trainingsinhoud hier echter van afwijken. Bel ons gerust voor meer informatie over de actuele inhoud.

Grafische vormgeving in de praktijk

In de eerste module leert je de basisprincipes van het grafisch vormgeven kennen. Hierbij richten we ons op het proces dat een ontwerper doorloopt om de wensen van een opdrachtgever te verwezenlijken in een ontwerp.

Indesign basis en lay-out

Tijdens deze module leer jij de basisvaardigheden van InDesign kennen: werkomgeving, verschillende tools en de belangrijkste basishandelingen, zoals het gebruik van paletten en lagen. Daarnaast leer jij hoe je teksten en afbeeldingen toevoegt.

Typografie en OpenType

In deze module behandelen we verschillende aspecten van typografie. Daarnaast komen zaken als regelafstand, spatiëring, inspringen en uitlijnen aan de orde. Een belangrijk onderwerp is het kiezen en toepassen van fonts.

Werken met illustraties en foto's

Een groot voordeel van InDesign is dat het onderdeel uitmaakt van de Creative Suite van Adobe. InDesign is daarom goed te combineren met Photoshop en Illustrator. In deze module maken we korte uitstapjes naar beide programma's en de koppeling van deze programma's met InDesign.

Stramienen en sjablonen

Jij zult een ontwerp binnen InDesign vaak willen toepassen op meerdere pagina's, vooral wanneer je bijvoorbeeld een boek of een brochure opmaakt. Een terugkerende pagina opmaak kun jij vastleggen in een stramien. Een combinatie van stramienen, kleurinstellingen en andere instellingen voor een geheel document leg je vast in een sjabloon. Jij leert hoe je stramienpagina's en sjablonen aanmaakt en bewaart.

Kleur, transparantie en kleurbeheer

Tijdens deze module leer jij kleuren beheren. We gaan in op kleurmodellen als RGB en CMYK en de vraag wanneer je een bepaald model gebruikt. Verder staan we stil bij het verschil tussen kleuren op een beeldscherm en in drukwerk.

Drukklaar maken, afdrukken en PDF

In deze module behandelen we de verschillende mogelijkheden om een document te exporteren, te publiceren of af te drukken. Met de preflight– en pakketfuncties zorg jij ervoor dat een drukker ook direct aan de slag kan met jouw aangeleverde document.

Taken automatiseren

InDesign biedt jou veel mogelijkheden om taken te automatiseren. Zo kun jij informatie importeren met behulp van Excel spreadsheets of XML. Voor een winkel pas je op deze manier bijvoorbeeld gemakkelijk prijskaartjes aan. In deze module gaan we hierop in.

Praktijkcase

In de cursus DTP met InDesign wordt veelvuldig gebruik gemaakt van praktijkopdrachten. Gedurende het opleidingstraject ontwikkel jij een brochure in opdracht voor jouw eigen/een bedrijf, instelling of vereniging. Tijdens de examenfase wordt het project afgerond. De ontworpen brochure dient na de opleiding als referentie. Daarnaast ontvangt elke geslaagde cursist een examencertificaat.

Alternatief

Wil je graag een basis opleiding volgens over hoe je InDesign, Illustrator en Photoshop samen kunt gebruiken? Schrijf je dan in voor een opleiding Creative Suite! Tijdens de cursus Creative Suite leer je op een praktische manier de samenhang van de drie Adobe softwarepakketten kennen en leer je gebruik te maken van de eenvoudige gereedschappen. Daarnaast wordt er ook ingegaan op de verschillen in de interfaces.

Opleiding DTP met InDesign: Beoordelingen

Angelique Kuijpers

Heel erg tevreden over de Opleiding DTP met InDesign die ik bij Eduvision heb gevolgd. Goede trainer en duidelijke uitleg, zelfs op afstand via Teams. Top geregeld!

Opleiding DTP met InDesign: Startdata

Kies uit 3 locatie(s) in Nederland. Ook beschikbaar in Antwerpen.Bedrijfstraining

Met een bedrijfstraining kies je voor een training die helemaal aansluit bij de specifieke wensen, behoefte en dagelijkse praktijk van jouw bedrijf of organisatie. Je kunt in je eentje deelnemen aan deze maatwerktraining, maar ook met één of meerdere collega’s. Een bedrijfstraining vindt plaats waar je maar wilt: op locatie bij jouw bedrijf of organisatie, ergens in het land of op onze mooie trainingslocatie op de Veluwe in Apeldoorn. Bel ons gerust voor advies; we denken graag met je mee. Wil je een vrijblijvend voorstel ontvangen? Vraag er dan online een aan.

Privétraining

De essentie van een privétraining is, dat de trainer volledig tot jouw beschikking staat. Je kunt daarbij kiezen voor een algemeen programma (zie hiervoor onze trainingomschrijvingen), maar het is ook mogelijk om de training helemaal te laten aansluiten bij jouw specifieke wensen, behoefte en dagelijkse praktijk. Bij zo’n maatwerktraining wordt het programma helemaal afgestemd op jouw situatie, wensen en leerbehoefte. Hierdoor mag je rekenen op maximaal leerrendement. Bel ons gerust voor een (maatwerk)privétraining te bespreken; we denken graag met je mee. Wil je een vrijblijvend voorstel ontvangen? Vraag er dan online een aan.

Virtuele training

Wil je de door jou gewenste training liever virtueel (online) volgen? Dat kan via onze ‘remote classroom’. Het verschil met een face-to-face-training is dat de trainer de training op afstand voor je verzorgt. Je kunt daarbij kiezen voor het algemene programma (zie hiervoor onze trainingomschrijvingen), maar we kunnen de training ook aanpassen aan je specifieke wensen, behoefte en praktijksituatie. Je volgt je virtuele training in je eentje, met je collega’s of met mensen van andere bedrijven. Wil je weten wat we op dit gebied precies voor je kunnen betekenen? Bel ons gerust, we denken graag met je mee over de mogelijke oplossingen.

Klassikale training

Bij een klassikale training volg je een opleiding of training samen met een klas van medestudenten. Het voordeel van deze setting is, dat je kunt leren van andermans cases, tegen het laagst mogelijke tarief. De training vindt plaats op een externe locatie, ergens in het land of op onze mooie trainingslocatie in Apeldoorn (midden op de Veluwe). Heb je een vraag? Bel ons gerust; we helpen je graag verder. Je kunt je natuurlijk ook gelijk inschrijven.

Opleiding DTP met InDesign: Tarieven

Tarief

De kosten voor de Opleiding DTP met InDesign bedragen €3.599,00 (excl. €755,79 BTW). Dit betreft het tarief voor deelname aan een klassikale training. Wil je liever een bedrijfstraining of privétraining? Bel ons dan of vraag online een voorstel aan.

Belastingvoordeel voor werkgevers

De wereld om ons heen verandert in hoog tempo: dit komt met name door de snelle ontwikkelingen op het gebied van de informatie-technologie. Wil je in de toekomst in de IT kunnen (blijven) werken, dan is het essentieel om je kennis up-to-date te houden. Met scholing en training vergroot je je kennis én je kansen op de arbeidsmarkt. Voor werkgevers is het belangrijk om over goed opgeleide medewerkers te kunnen beschikken, ook op de langere termijn. ‘Duurzame inzetbaarheid’ en ‘permanente educatie’ staan daarom bij steeds meer bedrijven prominent op de agenda. De overheid stimuleert dit. Daarom kunnen werkgevers een deel van de kosten voor opleiding en training terugkrijgen van de belasting. Per jaar kan dit voordeel oplopen tot € 2.700 per werknemer.

Certificering

Nadat je een cursustraject volledig hebt doorlopen, ontvang je van ons een certificaat. Hiermee kan je aantonen dat je hebt deelgenomen aan de training en deze succesvol hebt afgerond. Je laat zien dat je kennis hebt van grafisch vormgeven met InDesign en de bijbehorende functionaliteiten. Tijdens de Opleiding DTP met InDesign ga je aan de slag met het ontwerpen van een brochure, waarbij je aandacht geeft aan de typografie, kleurbeheer, werken met illustraties en foto’s, stramienen en InDesign templates. En vanaf nu mag jij jezelf een professioneel DTP’er noemen!

Daarnaast bieden wij de mogelijkheid om het certificaat in het Engels te ontvangen, zodat het in het buitenland te gebruiken is.

Arbeidsperspectief

In de branche van de grafische vormgeving is er ontzettend veel concurrentie, maar er is nog steeds vraag naar DTP’ers. Het aantal grafische vormgevers groeit nog steeds. Het is de kunst om je goed te onderscheiden van de rest. Hoe snel je aan een baan komt, ligt in jouw eigen handen. Het meest handige is om ook kennis te hebben van Illustrator en Photoshop. Dan zou je bijvoorbeeld (digitale) tijdschriften en brochures kunnen ontwerpen. Daarnaast zou je er nog eventueel voor kunnen kiezen om freelance of parttime grafisch ontwerper te worden.

Opleiding DTP met InDesign: Virtuele training

Wil je de door jou gewenste training liever virtueel (online) volgen? Dat kan via onze ‘remote classroom’. Het verschil met een face-to-face-training is dat de trainer de training op afstand voor je verzorgt. Je kunt daarbij kiezen voor het algemene programma (zie hiervoor onze trainingomschrijvingen), maar we kunnen de training ook aanpassen aan je specifieke wensen, behoefte en praktijksituatie. Je volgt je virtuele training in je eentje, met je collega’s of met mensen van andere bedrijven. Wil je weten wat we op dit gebied precies voor je kunnen betekenen? Bel ons gerust, we denken graag met je mee over de mogelijke oplossingen.

Virtuele training: hoe werkt dat?

Bij een virtuele training kun je via een online verbinding op afstand interactief deelnemen aan de training. Dit wordt ook wel ‘remote classroom’ of ‘virtual classroom’ genoemd. Dit werkt net even anders, maar biedt je dezelfde kwaliteit en is net zo effectief als een face-to-face-training.

Dezelfde kwaliteit, net even anders

Uitgangspunt bij een virtuele training is, dat er net zoveel kennis en vaardigheden worden overgedragen als bij een face-to-face-training. Bovendien dient het elk gewenst niveau van interactiviteit te faciliteren. Daarom werken we vanuit Eduvision met diverse systemen (o.a. dat van onze opdrachtgever), die deze doelstelling breed ondersteunen (waaronder Microsoft Teams of Zoom). Als cursist kun je gratis en eenvoudig inloggen, via een app of via het web.

De verschillende systemen bieden o.a. de volgende mogelijkheden:

 • De training volgen met meerdere deelnemers, die je afhankelijk van of ze een camera hebben al dan niet kunt zien.
 • Als deelnemers een microfoon hebben, kunnen ze ook met de trainer praten. De trainer kan aangeven en technisch faciliteren wie er kan praten. Deelnemers kunnen virtueel aangeven dat ze wat willen zeggen; de trainer kan hen vervolgens het woord geven.
 • Deelnemers kunnen meekijken met de trainer en de trainer kan switchen tussen verschillende schermen die hij wil laten zien.
 • Als de deelnemer daar toestemming voor geeft, kan de trainer meekijken op het scherm van de deelnemer (of zelfs het scherm overnemen).
 • Er is vaak een chatfunctie, waarmee vragen of opmerkingen voor iedereen zichtbaar worden op het scherm.
 • Er is soms een opnamefunctie (de trainer bepaalt - rekening houdend met ieders privacy - of die aan- of uitgezet wordt), waardoor je later (een deel van) de training kunt terugkijken.
 • Er kan gebruik gemaakt worden van een whiteboard.
 • Er kunnen bestanden gedeeld worden.

NB: Het is handig als je als cursist beschikt over een microfoon of camera (het eerste meer dan het tweede), maar het is geen must; ook zonder kun je deelnemen aan de training. Wél is het zo dat met name een microfoon de interactiviteit bewerkstelligt. Mocht je geen camera of microfoon op de computer hebben, dan is het ook mogelijk om tegelijkertijd in te loggen met je telefoon, zodat je én duidelijk (lees: groot) beeld hebt én kunt beschikken over microfoon en/of camera.