Training Data Management plan ontwikkelen met DAMA-DMBOK

Met ontwikkelingen op het gebied van Data Science en Data Driven Business wordt het belang van goede datakwaliteit steeds meer onderkend. Oplossingen voor Data Management en dataveiligheid worden echter vaak gefragmenteerd en vanuit verschillende initiatieven ingezet. Hoe initieer en voer je een effectief en integraal beleid voor Data Management in voor jouw organisatie? Hoe vertaal je een dergelijk beleid naar praktische toepassingen? Tijdens de training ontwikkel je effectief voor jouw organisatie een praktijkgericht Data Management plan, aan de hand van het DAMA-DMBOK framework voor Data Management en onder begeleiding van een ervaren vakexpert.

Met ontwikkelingen op het gebied van Data Science en Data Driven Business wordt het belang van goede datakwaliteit steeds meer onderkend. Oplossingen voor Data Management en dataveiligheid worden echter vaak gefragmenteerd en vanuit verschillende initiatieven ingezet. Hoe initieer en voer je een effectief en integraal beleid voor Data Management in voor jouw organisatie? Hoe vertaal je een dergelijk beleid naar praktische toepassingen? Tijdens de training ontwikkel je effectief voor jouw organisatie een praktijkgericht Data Management plan, aan de hand van het DAMA-DMBOK framework voor Data Management en onder begeleiding van een ervaren vakexpert.

Eduvision:

is al 20 jaar thuis in IT & Tech

levert passende oplossingen

vertaalt ‘theorie’ naar ‘praktijk’

biedt antwoord op elk vraagstuk

is pas tevreden als jij dat bent

Kies hier je training

 • Met een bedrijfstraining kies je voor een training die helemaal aansluit bij de specifieke wensen, behoefte en dagelijkse praktijk van jouw bedrijf of organisatie. Je kunt in je eentje deelnemen aan deze maatwerktraining, maar ook met één of meerdere collega’s. Een bedrijfstraining vindt plaats waar je maar wilt: op locatie bij jouw bedrijf of organisatie, ergens in het land of op onze mooie nieuwe trainingslocatie op de Veluwe in Apeldoorn.
  Bedrijfstraining
  Aantal dagen en prijs: in overleg
  Voor één of meerdere deelnemers, op de door jou gewenste locatie (maatwerk mogelijk)
   Bel mij hierover
   Stuur mij een vrijblijvend voorstel
 • De essentie van een privétraining is, dat de trainer volledig tot jouw beschikking staat. Je kunt daarbij kiezen voor een algemeen programma (zie hiervoor onze trainingomschrijvingen), maar het is ook mogelijk om de training helemaal te laten aansluiten bij jouw specifieke wensen, behoefte en dagelijkse praktijk. Bij zo’n maatwerktraining wordt het programma helemaal afgestemd op jouw werksituatie, wensen en leerbehoefte. Hierdoor mag je rekenen op maximaal leerrendement.
  Privétraining
  Aantal dagen en prijs: in overleg
   Bel mij hierover
   Stuur mij een vrijblijvend voorstel
 • Wil je de door jou gewenste training liever virtueel (online) volgen? Dat kan via onze ‘remote classroom’. Het verschil met een face-to-face-training is dat de trainer de training op afstand voor je verzorgt. Je kunt daarbij kiezen voor het algemene programma (zie hiervoor onze trainingomschrijvingen), maar we kunnen de training ook aanpassen aan je specifieke wensen, behoefte en praktijksituatie. Je volgt je virtuele training in je eentje, met je collega’s of met mensen van andere bedrijven.
  Virtuele training
  (Remote classroom)
  Aantal dagen en prijs: in overleg
   Bel mij hierover
   Stuur mij een vrijblijvend voorstel

Training Data Management plan ontwikkelen met DAMA-DMBOK: Inleiding

Wat is data management?

Voor organisaties is betrouwbare informatie van levensbelang. Die informatie komt van steeds groter wordende hoeveelheden data. De kwaliteit en beschikbaarheid van data staat steeds meer onder druk door onafhankelijk opererende afdelingen, bedreigingen voor de veiligheid van data, onoverzichtelijke datalandschappen en beperkt begrip over de betekenis van data tussen stakeholders.

Maar hoe zorg je er voor dat de kwaliteit van de data gewaarborgd is en dat alle gebruikers van data in de organisatie hier correct mee omgaan?

Datamanagement beslaat het brede veld van technieken en methoden om de data op een veilige, betrouwbare en efficiënte manier te beheren en beschikbaar te stellen voor bedrijfsprocessen, analyse, strategische besluitvorming en sturing.

Een integraal beleid op het gebied van datamanagement is hierbij van belang, van Data Governance tot de technische implementatie van datakwaliteitsoplossingen. Een veel toegepast framework van methoden en technieken om alle aspecten van datamanagement vorm te geven is DAMA-DMBOK.

DAMA-DMBOK

Data Management Association (DAMA) is een internationale organisatie die als doel heeft om organisatie te helpen bij het ontwikkelen van data management concepten en methoden. Hiertoe is DAMA samengegaan met het Data Management Body of Knowledge (DMBOK), een verzameling van deze concepten en methoden en in die zin een framework voor alle aspecten die nodig zijn voor het effectief invoeren van data management.

Het is een omvangrijk pakket, waarbij de vraag waarschijnlijk blijft staan: hoe pak ik dat nu aan voor mijn organisatie? Waar begin je en hoe plan je een data management project?

Tijdens de training Data Management plan ontwikkelen met DAMA-DMBOK

Onze vakexpert neemt je tijdens de training mee langs alle aspecten van een effectief en integraal Data Management beleid. Je eigen organisatie en datastromen staan daarbij centraal. Het doel van de training is om aan de hand van het DAMA-DMBOK volledig op maat een plan samen te stellen, waarmee je direct in jouw organisatie aan de slag kunt.

Bedrijfstraining Data Management plan ontwikkelen met DAMA-DMBOK

Deze training wordt in principe aangeboden als bedrijfstraining. Dat wil zeggen dat de vaktrainer bij jullie aan de slag gaat met een aantal collega's die een rol spelen in het Data Management beleid. Op deze wijze betrek je verschillende stakeholders direct bij de ontwikkeling van een datamanagement plan en bevorder je de integratie hiervan binnen de gehele organisatie.

Training Data Management plan ontwikkelen met DAMA-DMBOK: Modulen

De volgende onderwerpen worden tijdens de training Data Management plan ontwikkelen met DAMA-DMBOK behandeld:

 • Wat is Datamanagement?
 • Introductie in DAMA-DMBOK
 • Data Maturity Assessment
 • Organisational Change
 • Van het DAMA-DMBOK Wiel de volgende functionele aandachtsgebieden:
 • Introductie implementatie van Data Management met DAMA-DMBOK
 • Opstellen van een Praktisch datamanagement Plan
 • Best practices

Training Data Management plan ontwikkelen met DAMA-DMBOK: Extra info

Docenten

Om de praktijk zo dicht mogelijk te benaderen, werkt Eduvision uitsluitend met docenten die zelf in de praktijk actief zijn. Zij kennen de branche, de klanten en de problemen waar je tegenaan loopt. Daarom zijn zij tijdens deze training je persoonlijke coach. De vakdocent staat volledig tot je beschikking en ondersteunt direct en doelgericht bij je eigen praktijkcase.

Benodigdheden

Om het meeste rendement te halen uit de Training Data Management plan ontwikkelen met DAMA-DMBOK verzoeken wij je vriendelijk om je eigen laptop mee te nemen. Hierdoor heb je altijd jouw eigen praktijkcase en opleidingsmateriaal bij de hand en kun je thuis direct verder met je eigen case.

Doelgroep

De training Data Management plan ontwikkelen met DAMA-DMBOK is bestemd alle betrokken binnen een organisatie die met data werken, richting geven aan ontwikkelingen rondom data of afhankelijk zijn van data.

Training Data Management plan ontwikkelen met DAMA-DMBOK: Tarieven

Tarief

De Training Data Management plan ontwikkelen met DAMA-DMBOK wordt niet als klassikale training aangeboden; er geldt daarom geen standaard cursustarief. Om maximaal effect te sorteren, vinden wij het belangrijk om jouw/jullie specifieke wensen, behoefte en praktijksituatie als uitgangspunt te nemen bij deze training; een maatwerk bedrijfs- of privétraining leent zich daar bij uitstek voor. Heb je interesse in een van beide, vraag dan geheel vrijblijvend een voorstel aan.

Belastingvoordeel voor werkgevers

De wereld om ons heen verandert in hoog tempo: dit komt met name door de snelle ontwikkelingen op het gebied van de informatie-technologie. Wil je in de toekomst in de IT kunnen (blijven) werken, dan is het essentieel om je kennis up-to-date te houden. Met scholing en training vergroot je je kennis én je kansen op de arbeidsmarkt. Voor werkgevers is het belangrijk om over goed opgeleide medewerkers te kunnen beschikken, ook op de langere termijn. ‘Duurzame inzetbaarheid’ en ‘permanente educatie’ staan daarom bij steeds meer bedrijven prominent op de agenda. De overheid stimuleert dit. Daarom kunnen werkgevers een deel van de kosten voor opleiding en training terugkrijgen van de belasting. Per jaar kan dit voordeel oplopen tot € 2.700 per werknemer.

Belastingvoordeel voor particulieren

Betaal je zélf de kosten voor je opleiding, dan zijn deze kosten vaak aftrekbaar van de belasting. Hierdoor kun je je opleidingskosten aanzienlijk verlagen. Daarbij geldt wél dat de studie gericht moet zijn op je huidige werk of op je toekomstige werk of beroep. Het maximale bedrag dat je kunt aftrekken is € 15.000 en er geldt een drempel van € 250.

Ben je benieuwd hoe dit precies zit en wil je meer weten over de mogelijkheden? Kijk dan op www.belastingdienst.nl.

Training Data Management plan ontwikkelen met DAMA-DMBOK: Virtuele training

Wil je de door jou gewenste training liever virtueel (online) volgen? Dat kan via onze ‘remote classroom’. Het verschil met een face-to-face-training is dat de trainer de training op afstand voor je verzorgt. Je kunt daarbij kiezen voor het algemene programma (zie hiervoor onze trainingomschrijvingen), maar we kunnen de training ook aanpassen aan je specifieke wensen, behoefte en praktijksituatie. Je volgt je virtuele training in je eentje, met je collega’s of met mensen van andere bedrijven. Wil je weten wat we op dit gebied precies voor je kunnen betekenen? Bel ons gerust, we denken graag met je mee over de mogelijke oplossingen.

Virtuele training: hoe werkt dat?

Bij een virtuele training kun je via een online verbinding op afstand interactief deelnemen aan de training. Dit wordt ook wel ‘remote classroom’ of ‘virtual classroom’ genoemd. Dit werkt net even anders, maar biedt je dezelfde kwaliteit en is net zo effectief als een face-to-face-training.

Dezelfde kwaliteit, net even anders

Uitgangspunt bij een virtuele training is, dat er net zoveel kennis en vaardigheden worden overgedragen als bij een face-to-face-training. Bovendien dient het elk gewenst niveau van interactiviteit te faciliteren. Daarom werken we vanuit Eduvision met diverse systemen (o.a. dat van onze opdrachtgever), die deze doelstelling breed ondersteunen (waaronder Microsoft Teams of Zoom). Als cursist kun je gratis en eenvoudig inloggen, via een app of via het web.

De verschillende systemen bieden o.a. de volgende mogelijkheden:

 • De training volgen met meerdere deelnemers, die je afhankelijk van of ze een camera hebben al dan niet kunt zien.
 • Als deelnemers een microfoon hebben, kunnen ze ook met de trainer praten. De trainer kan aangeven en technisch faciliteren wie er kan praten. Deelnemers kunnen virtueel aangeven dat ze wat willen zeggen; de trainer kan hen vervolgens het woord geven.
 • Deelnemers kunnen meekijken met de trainer en de trainer kan switchen tussen verschillende schermen die hij wil laten zien.
 • Als de deelnemer daar toestemming voor geeft, kan de trainer meekijken op het scherm van de deelnemer (of zelfs het scherm overnemen).
 • Er is vaak een chatfunctie, waarmee vragen of opmerkingen voor iedereen zichtbaar worden op het scherm.
 • Er is soms een opnamefunctie (de trainer bepaalt - rekening houdend met ieders privacy - of die aan- of uitgezet wordt), waardoor je later (een deel van) de training kunt terugkijken.
 • Er kan gebruik gemaakt worden van een whiteboard.
 • Er kunnen bestanden gedeeld worden.

NB: Het is handig als je als cursist beschikt over een microfoon of camera (het eerste meer dan het tweede), maar het is geen must; ook zonder kun je deelnemen aan de training. Wél is het zo dat met name een microfoon de interactiviteit bewerkstelligt. Mocht je geen camera of microfoon op de computer hebben, dan is het ook mogelijk om tegelijkertijd in te loggen met je telefoon, zodat je én duidelijk (lees: groot) beeld hebt én kunt beschikken over microfoon en/of camera.

Met ontwikkelingen op het gebied van Data Science en Data Driven Business wordt het belang van goede datakwaliteit steeds meer onderkend. Oplossingen voor Data Management en dataveiligheid worden echter vaak gefragmenteerd en vanuit verschillende initiatieven ingezet. Hoe initieer en voer je een effectief en integraal beleid voor Data Management in voor jouw organisatie? Hoe vertaal je een dergelijk beleid naar praktische toepassingen? Tijdens de training ontwikkel je effectief voor jouw organisatie een praktijkgericht Data Management plan, aan de hand van het DAMA-DMBOK framework voor Data Management en onder begeleiding van een ervaren vakexpert.

Kies hier je training

 • Met een bedrijfstraining kies je voor een training die helemaal aansluit bij de specifieke wensen, behoefte en dagelijkse praktijk van jouw bedrijf of organisatie. Je kunt in je eentje deelnemen aan deze maatwerktraining, maar ook met één of meerdere collega’s. Een bedrijfstraining vindt plaats waar je maar wilt: op locatie bij jouw bedrijf of organisatie, ergens in het land of op onze mooie nieuwe trainingslocatie op de Veluwe in Apeldoorn.
  Bedrijfstraining
  Aantal dagen en prijs: in overleg
  Voor één of meerdere deelnemers, op de door jou gewenste locatie (maatwerk mogelijk)
   Bel mij hierover
   Stuur mij een vrijblijvend voorstel
 • De essentie van een privétraining is, dat de trainer volledig tot jouw beschikking staat. Je kunt daarbij kiezen voor een algemeen programma (zie hiervoor onze trainingomschrijvingen), maar het is ook mogelijk om de training helemaal te laten aansluiten bij jouw specifieke wensen, behoefte en dagelijkse praktijk. Bij zo’n maatwerktraining wordt het programma helemaal afgestemd op jouw werksituatie, wensen en leerbehoefte. Hierdoor mag je rekenen op maximaal leerrendement.
  Privétraining
  Aantal dagen en prijs: in overleg
   Bel mij hierover
   Stuur mij een vrijblijvend voorstel
 • Wil je de door jou gewenste training liever virtueel (online) volgen? Dat kan via onze ‘remote classroom’. Het verschil met een face-to-face-training is dat de trainer de training op afstand voor je verzorgt. Je kunt daarbij kiezen voor het algemene programma (zie hiervoor onze trainingomschrijvingen), maar we kunnen de training ook aanpassen aan je specifieke wensen, behoefte en praktijksituatie. Je volgt je virtuele training in je eentje, met je collega’s of met mensen van andere bedrijven.
  Virtuele training
  (Remote classroom)
  Aantal dagen en prijs: in overleg
   Bel mij hierover
   Stuur mij een vrijblijvend voorstel

Training Data Management plan ontwikkelen met DAMA-DMBOK: Inleiding

Wat is data management?

Voor organisaties is betrouwbare informatie van levensbelang. Die informatie komt van steeds groter wordende hoeveelheden data. De kwaliteit en beschikbaarheid van data staat steeds meer onder druk door onafhankelijk opererende afdelingen, bedreigingen voor de veiligheid van data, onoverzichtelijke datalandschappen en beperkt begrip over de betekenis van data tussen stakeholders.

Maar hoe zorg je er voor dat de kwaliteit van de data gewaarborgd is en dat alle gebruikers van data in de organisatie hier correct mee omgaan?

Datamanagement beslaat het brede veld van technieken en methoden om de data op een veilige, betrouwbare en efficiënte manier te beheren en beschikbaar te stellen voor bedrijfsprocessen, analyse, strategische besluitvorming en sturing.

Een integraal beleid op het gebied van datamanagement is hierbij van belang, van Data Governance tot de technische implementatie van datakwaliteitsoplossingen. Een veel toegepast framework van methoden en technieken om alle aspecten van datamanagement vorm te geven is DAMA-DMBOK.

DAMA-DMBOK

Data Management Association (DAMA) is een internationale organisatie die als doel heeft om organisatie te helpen bij het ontwikkelen van data management concepten en methoden. Hiertoe is DAMA samengegaan met het Data Management Body of Knowledge (DMBOK), een verzameling van deze concepten en methoden en in die zin een framework voor alle aspecten die nodig zijn voor het effectief invoeren van data management.

Het is een omvangrijk pakket, waarbij de vraag waarschijnlijk blijft staan: hoe pak ik dat nu aan voor mijn organisatie? Waar begin je en hoe plan je een data management project?

Tijdens de training Data Management plan ontwikkelen met DAMA-DMBOK

Onze vakexpert neemt je tijdens de training mee langs alle aspecten van een effectief en integraal Data Management beleid. Je eigen organisatie en datastromen staan daarbij centraal. Het doel van de training is om aan de hand van het DAMA-DMBOK volledig op maat een plan samen te stellen, waarmee je direct in jouw organisatie aan de slag kunt.

Bedrijfstraining Data Management plan ontwikkelen met DAMA-DMBOK

Deze training wordt in principe aangeboden als bedrijfstraining. Dat wil zeggen dat de vaktrainer bij jullie aan de slag gaat met een aantal collega's die een rol spelen in het Data Management beleid. Op deze wijze betrek je verschillende stakeholders direct bij de ontwikkeling van een datamanagement plan en bevorder je de integratie hiervan binnen de gehele organisatie.

Training Data Management plan ontwikkelen met DAMA-DMBOK: Modulen

De volgende onderwerpen worden tijdens de training Data Management plan ontwikkelen met DAMA-DMBOK behandeld:

 • Wat is Datamanagement?
 • Introductie in DAMA-DMBOK
 • Data Maturity Assessment
 • Organisational Change
 • Van het DAMA-DMBOK Wiel de volgende functionele aandachtsgebieden:
 • Introductie implementatie van Data Management met DAMA-DMBOK
 • Opstellen van een Praktisch datamanagement Plan
 • Best practices

Training Data Management plan ontwikkelen met DAMA-DMBOK: Tarieven

Tarief

De Training Data Management plan ontwikkelen met DAMA-DMBOK wordt niet als klassikale training aangeboden; er geldt daarom geen standaard cursustarief. Om maximaal effect te sorteren, vinden wij het belangrijk om jouw/jullie specifieke wensen, behoefte en praktijksituatie als uitgangspunt te nemen bij deze training; een maatwerk bedrijfs- of privétraining leent zich daar bij uitstek voor. Heb je interesse in een van beide, vraag dan geheel vrijblijvend een voorstel aan.

Belastingvoordeel voor werkgevers

De wereld om ons heen verandert in hoog tempo: dit komt met name door de snelle ontwikkelingen op het gebied van de informatie-technologie. Wil je in de toekomst in de IT kunnen (blijven) werken, dan is het essentieel om je kennis up-to-date te houden. Met scholing en training vergroot je je kennis én je kansen op de arbeidsmarkt. Voor werkgevers is het belangrijk om over goed opgeleide medewerkers te kunnen beschikken, ook op de langere termijn. ‘Duurzame inzetbaarheid’ en ‘permanente educatie’ staan daarom bij steeds meer bedrijven prominent op de agenda. De overheid stimuleert dit. Daarom kunnen werkgevers een deel van de kosten voor opleiding en training terugkrijgen van de belasting. Per jaar kan dit voordeel oplopen tot € 2.700 per werknemer.

Belastingvoordeel voor particulieren

Betaal je zélf de kosten voor je opleiding, dan zijn deze kosten vaak aftrekbaar van de belasting. Hierdoor kun je je opleidingskosten aanzienlijk verlagen. Daarbij geldt wél dat de studie gericht moet zijn op je huidige werk of op je toekomstige werk of beroep. Het maximale bedrag dat je kunt aftrekken is € 15.000 en er geldt een drempel van € 250.

Ben je benieuwd hoe dit precies zit en wil je meer weten over de mogelijkheden? Kijk dan op www.belastingdienst.nl.

Training Data Management plan ontwikkelen met DAMA-DMBOK: Virtuele training

Wil je de door jou gewenste training liever virtueel (online) volgen? Dat kan via onze ‘remote classroom’. Het verschil met een face-to-face-training is dat de trainer de training op afstand voor je verzorgt. Je kunt daarbij kiezen voor het algemene programma (zie hiervoor onze trainingomschrijvingen), maar we kunnen de training ook aanpassen aan je specifieke wensen, behoefte en praktijksituatie. Je volgt je virtuele training in je eentje, met je collega’s of met mensen van andere bedrijven. Wil je weten wat we op dit gebied precies voor je kunnen betekenen? Bel ons gerust, we denken graag met je mee over de mogelijke oplossingen.

Virtuele training: hoe werkt dat?

Bij een virtuele training kun je via een online verbinding op afstand interactief deelnemen aan de training. Dit wordt ook wel ‘remote classroom’ of ‘virtual classroom’ genoemd. Dit werkt net even anders, maar biedt je dezelfde kwaliteit en is net zo effectief als een face-to-face-training.

Dezelfde kwaliteit, net even anders

Uitgangspunt bij een virtuele training is, dat er net zoveel kennis en vaardigheden worden overgedragen als bij een face-to-face-training. Bovendien dient het elk gewenst niveau van interactiviteit te faciliteren. Daarom werken we vanuit Eduvision met diverse systemen (o.a. dat van onze opdrachtgever), die deze doelstelling breed ondersteunen (waaronder Microsoft Teams of Zoom). Als cursist kun je gratis en eenvoudig inloggen, via een app of via het web.

De verschillende systemen bieden o.a. de volgende mogelijkheden:

 • De training volgen met meerdere deelnemers, die je afhankelijk van of ze een camera hebben al dan niet kunt zien.
 • Als deelnemers een microfoon hebben, kunnen ze ook met de trainer praten. De trainer kan aangeven en technisch faciliteren wie er kan praten. Deelnemers kunnen virtueel aangeven dat ze wat willen zeggen; de trainer kan hen vervolgens het woord geven.
 • Deelnemers kunnen meekijken met de trainer en de trainer kan switchen tussen verschillende schermen die hij wil laten zien.
 • Als de deelnemer daar toestemming voor geeft, kan de trainer meekijken op het scherm van de deelnemer (of zelfs het scherm overnemen).
 • Er is vaak een chatfunctie, waarmee vragen of opmerkingen voor iedereen zichtbaar worden op het scherm.
 • Er is soms een opnamefunctie (de trainer bepaalt - rekening houdend met ieders privacy - of die aan- of uitgezet wordt), waardoor je later (een deel van) de training kunt terugkijken.
 • Er kan gebruik gemaakt worden van een whiteboard.
 • Er kunnen bestanden gedeeld worden.

NB: Het is handig als je als cursist beschikt over een microfoon of camera (het eerste meer dan het tweede), maar het is geen must; ook zonder kun je deelnemen aan de training. Wél is het zo dat met name een microfoon de interactiviteit bewerkstelligt. Mocht je geen camera of microfoon op de computer hebben, dan is het ook mogelijk om tegelijkertijd in te loggen met je telefoon, zodat je én duidelijk (lees: groot) beeld hebt én kunt beschikken over microfoon en/of camera.