Hoe gaat Kunstmatige Intelligentie ons dagelijks leven beinvloeden?

Kunstmatige Intelligentie (KI, of AI / Artifcial Intelligence in het Engels) is een wat ongrijpbaar begrip. In de wandelgangen hoor ik ook vaak dat KI een blackbox is. Je gooit er iets in, er gebeurt wat en dan komt er wat uit. Klinkt eng? Want wat doet die KI-blackbox dan precies?

KI is ongelofelijk in ontwikkeling. Er gebeurt ongelofelijk veel in de markt en toch zien we daar in ons dagelijks leven nog vrij weinig van. Denken we. Toch is het al een stuk meer dan je zou denken. Je hebt vast een smartphone: een iPhone of een Android telefoon. De iPhone kent de handige spraakassistent Siri, Android kent Google Now. Je hoeft maar iets te roepen naar dat ding en hij gaat automatisch voor je aan het werk. Hij belt iemand voor je, zoekt uit of je favoriete restaurant open is of kijkt waar de dichtstbijzijnde benzinepomp is. Ja die spraakassistent is best slim. En hij snapt je ook nog meteen vanaf dat je hem voor de eerste keer iets vroeg.

Siri en Google Now: KI onder de motorkap

Onder de motorkap van beide spraakassistenten huist een heleboel techniek: software die continu stemmen beluistert en vergelijkt om uit te zoeken wat de eigenaar van het apparaat bedoelt. Vervolgens wordt een actie uitgevoerd. Natuurlijk is dit proces zelf-lerend, anders konden Siri en Google Now nooit meteen begrijpen wat je bedoelt. Dit analyse proces gebeurt ook niet op je telefoon, maar ergens in de cloud.

Feitelijk zijn de spraakassistenten een blackbox: je weet wat ze ongeveer doen, maar je ziet er nog weinig van. Dit is een type proces waar we de komende jaren veel meer van gaan zien: software die onder wat allerhande taken en analyses uitvoert waar je in feite geen weet van hebt.

Wanneer wordt de toekomst echt zichtbaar?

De zichtbaarheid gaat enorm toenemen door robotisering. De meeste KI ziet er nu nog uit als software en is daardoor behoorlijk onzichtbaar. Wanneer de robotisering doorzet - ik verwacht dat de komende jaren - dan wordt KI heel zichtbaar.

Meer over de toekomst

Vind je het interessant om mijn analyses te volgen van wat er staat te gebeuren? Ik schrijf er een boek over, maar blog ook. Abonneer je dan op arjanburger.com/boek

Meedoen in deze ontwikkelingen?

De huidige toekomstontwikkeling gaat ook voornamelijk om de combinatie data, kunstmatige intelligentie en robotisering. Wil je meedoen, dan kun je scholen op dit gebied.

Opleiding Kunstmatige intelligentie
Big Data Academy
Cursus Data Analyse

Gratis webinars

Webinar Big Data Enterprise
Webinar Big Data Zorg
Webinar Big Data Professional
Webinar Marketing Analytics en Intelligence

Terug